Taha Akyol Karar Gazetesi

Hocaların hocası

Hocaların hocası Ergun Özbudun vefat etti. Bize bıraktığı eserler son derece değerli bir hukuk mirasıdır. Her devirde eğilmeden, bükülmeden hukukun üstünlüğünü savunan duruşuyla...

03 Kasım 2023 | 1.386 okunma

Hocaların hocası Ergun Özbudun vefat etti. Bize bıraktığı eserler son derece değerli bir hukuk mirasıdır. Her devirde eğilmeden, bükülmeden hukukun üstünlüğünü savunan duruşuyla da zamanımızda bilhassa muhtaç olduğumuz yüksek bir ‘hukuk ahlakı’ örneği de oldu..

Ergun Özbudun hocamızın hukuk sahasındaki özelliği sadece anayasa hukuku değil, aynı zamanda siyaset bilimi üzerine akademik kariyere sahip olmasıdır. Eserlerini bu iki bilim dalının ufuk genişliğiyle ve öngörüsüyle yazmıştır. Her devirde de otoriterizme karşı çıkmış, özgürlükçü demokrasi ve parlamenter sistemi savunmuştur.

ANAYASA VE SİYASET BİLİMİ

Merhum Özbudun’un anayasa hukuku sahasındaki kitabı “Türk Anayasa Hukuku”dur. Defalarca baskısı yapılan teknik bir ders kitabı olmakla birlikte, kuvvetler birliği teorisini ve otoriter “genel irade yanılsaması”nı eleştirir. Kuvvetler ayrılığını savunur. Bu yönüyle temel bir kitaptır.

Siyaset bilimi sahasındaki temel eseri ise “Türkiye’de sosyal Değişme ve...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 441 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.382 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.677 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 583 Okunma Sinan Ateş dosyası kapanmaz 10 Mayıs 2024 | 2.479 Okunma