Taha Akyol Hürriyet Gazetesi

Fatih aydınlığı

FATİH Sultan Mehmet’in Topkapı’daki hünkâr hamamının külhanı bulundu, ısı ve su mühendisliği incelenecek tabii. Çok emek ve para harcanan “Mehmed, Bir Cihan Fatihi” dizisinin final bölümü...

01 Mayıs 2018 | 397 okunma

FATİH Sultan Mehmet’in Topkapı’daki hünkâr hamamının külhanı bulundu, ısı ve su mühendisliği incelenecek tabii.

Çok emek ve para harcanan “Mehmed, Bir Cihan Fatihi” dizisinin final bölümü yayımlanıyor. Kenan İmirzalıoğlu, Fatih rolünü çok iyi oynuyordu.

Fatih, ne sebeple olursa olsun, kamuoyunun gündemine geldiğinde umuyorum ki merak ve okuma hevesimiz gelişsin...

Elbette eskisi gibi değiliz, okuyanlarımız artıyor ama hâlâ hamasi hayalleri tarih sananlarımız az değil.

Fatih’i çok önemsememin sebebi, İstanbul’u fethetmesi ve bunun doğurduğu muazzam sonuçlardan ibaret değildir. Tarihçi Ahmet Yaşar Ocak ‘Osmanlı Toplumunda Zındıklar ve Mülhidler’ adlı kitabında Fatih için “bilimsel merakı çok gelişmiş” ve “keskin bir entelektüel zekâya sahip” gibi nitelemeler yapıyor. Fatih’in kumandanlığı kadar önemlidir bu.

BİLİM TARİHİMİZDE FATİH

Adnan Adıvar ‘Osmanlı Türklerinde İlim’ adlı kitabında, medresede akli ilimlerin önemsenmediğini anlatarak şöyle yazıyor:

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sinan Ateş dosyası 01 Mayıs 2024 | 1.837 Okunma Şatafat 30 Nisan 2024 | 2.403 Okunma ‘Maarif’ tartışması 28 Nisan 2024 | 1.472 Okunma Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 824 Okunma Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.221 Okunma