Şule Perinçek Aydınlık Gazetesi

Kim bizden, kim değil

Türk devleti büyük bir gelenekten geliyor. Müthiş bir devlet yapısı ve gelenekleri var. Bu toprakların kültür sanat mirasına hiç girmiyorum. Öyle yüklü bir kültürel gen taşıyoruz ki… Hele de...

28 Ağustos 2022 | 187 okunma

Türk devleti büyük bir gelenekten geliyor. Müthiş bir devlet yapısı ve gelenekleri var. Bu toprakların kültür sanat mirasına hiç girmiyorum.
Öyle yüklü bir kültürel gen taşıyoruz ki…
Hele de kadınları.
Öyle bazı küçük hanımların “sahne performanslarına” alkış oyuncak malzemesi olacak türden değil.
Bu tarzı çok rahatlıkla sundukları onların bedenlerine de yakıştırmayız.
Birileri zaten tetikte.
Ellerini ovuşturup duruyor. İttiriyor arkadan, sahneye atıyor.
Malzeme olmak kimseye yakışmaz.


YÜZYILLARIN GELENEKLERİ
Bu devletin temelinde din adamlarının yetiştirilmesinde de yüzyılların gelenekleri vardır.
Halkın içinde yaşayanları çok değişik kişilerin deneyimlerinden de bizzat dinledim.
1908 Devrimi’nden sonra 1913’te imam ve hatiplerin yetiştirilmesi için açılan, en son Medresetü-l Eimmeti vel Hutaba ve Medresetü-l Vaazin birleştirilerek Medresetü-l İrşad adını alan okullar var.
Cumhuriyet Devrimi’yle yeni yapısına kavuşmuş. 3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun din görevlilerinin eğitimini düzenleyen dördüncü maddesine göre İmam Hatip Mektepleri adıyla 29 ayrı yerde okullar açıldı. Öğretmenler din adamı değil, Cumhuriyet’in öğretmenleri. Amaç Cumhuriyet kültürü ışığında her alanda bilgi sahibi olan din adamları yetiştirmek. Bilim dersleri var, yabancı dil öğreniyorlar.
1930’da öğrenci azlığı nedeniyle kapatıldı.
Onun yerine bir süre ortaokul mezunu askerliğini yapmış kişilerin alındığı 10 ay süreli İmam Hatip Kursları açıldı.
İMAM HATİPLER VE SİYASİ...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu ülkenin sahibi var Türk milleti! Cesur olacağız! 16 Mayıs 2024 | 1.674 Okunma O çocuk bir kurban 12 Mayıs 2024 | 292 Okunma İşte o kökün sürgünleriydik biz Köküne kadar millîci 09 Mayıs 2024 | 104 Okunma Atlantik polisi bütün gücüyle durdurmaya çalışıyor 05 Mayıs 2024 | 145 Okunma Chicago’dan bugünlere: Sesimizi daha da yükselteceğimiz günler geldi 02 Mayıs 2024 | 149 Okunma