Soner Yalçın Sözcü Gazetesi

Zihni yönlendirenler

Sözcü Gazetesi Yazarı Soner Yalçın'ın bugünkü (27.01.2022)'' Zihni yönlendirenler'' başlıklı yazısı.

27 Ocak 2022 | 904 okunma

Abner Amca…

1929 buhranını aşmak isteyen Roosevelt hükümetinin, iş adamlarına yönelik vergiler gibi yeni ekonomik düzenlemelerine karşı çıkıyordu.

Safı belliydi; iktidardaki halkçı başkan Roosevelt'e karşıydı. Ki aslında bu çizgi film karakterini yaratan, iş adamlarının örgütü Roosevelt muhalifi Ulusal Üreticiler Birliği/ NAM idi.

Kamu düşüncesinin büyük ölçüde ülke gazeteleri-radyoları tarafından şekillendirildiğinin farkına varan NAM, “Halkı Bilgilendirme Programı” adı altında propaganda faaliyetine başladı. Abner Amca böyle doğdu…

Ama Abner Amca, NAM kampanyasının “tek silahı” değildi; gazete-radyo editörlerine bülten gönderdiler, radyolara-gazetelere haber yapıp yayınlanmasını sağladılar. Vs.

Amerikan Kongresi Eğitim ve Çalışma Senato Komitesi, bu NAM basın faaliyetlerini rapor haline getirdi. Sadece, Abner Amca'dan 2 milyon adet dağıtılmıştı.

Kuşkusuz NAM'ın faaliyetlerine karşı hiçbir cezai müeyyide uygulanmadı. Kampanya ifade özgürlüğü olarak değerlendirildi. Ancak:

Bu manipülasyon kampanyası, ahlak/etik açıdan sorgulandı.

Manipülatif Abner Amca karakterini yazmamın sebebi var:

DİKKAT DAĞITMA STRATEJİSİ
Toplumu etkilemek-halkı yönlendirmek için medya, her daim kullanılan önemli manipülasyon aracı oldu.

Bilgi teknolojisi geliştikçe “medyanın kullanımı” arttı; insanlar daha çok manipüle edilmeye başlandı.

Asıl görevi halkı doğru şekilde bilgilendirmek olan medya, artık ticari meta haline geldi/getirildi. Böylece haber, satış ve pazarlama için yapılan “fabrika” üretimine dönüştürüldü!

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nakşibendi ayrılık 19 Nisan 2024 | 7.268 Okunma Bayram yazısı 09 Nisan 2024 | 234 Okunma Dükkanı kaybetmek 05 Nisan 2024 | 1.111 Okunma Aman dikkat 04 Nisan 2024 | 1.507 Okunma CHP’ye ev ödevi 03 Nisan 2024 | 1.537 Okunma