Soli Özel Habertürk Gazetesi

‘Uzun, ince yolda’ yeni durak

Roma GEÇEN yıl patlayan ve halen süren mülteci krizi, Türkiye-AB ilişkilerinde bir canlanmaya vesile oldu. Kamuoyunda AB üyeliğinin gerçekleşeceği konusunda beklentiler düşmeye devam etmesine rağmen Kadir Has...

29 Ocak 2016 | 321 okunma

Roma

GEÇEN yıl patlayan ve halen süren mülteci krizi, Türkiye-AB ilişkilerinde bir canlanmaya vesile oldu. Kamuoyunda AB üyeliğinin gerçekleşeceği konusunda beklentiler düşmeye devam etmesine rağmen Kadir Has Üniversitesi’nin 2015 yılı Sosyal ve Siyasal Eğilimler Araştırması sonuçlarına göre hâlâ üyeliğe yüzde 65 oranında destek var. Bugünkü bağlamda üyeliğe verilen bu desteğiTürkiye’nin belli siyasal standartlara ve ekonomik istikrara sahip bir ülke olması özlemi diye okumak herhalde daha doğru olur.

Bugüne dek Türkiye kamuoyunca daha yüksek standartlarda yaşama ve daha nitelikli bir demokrasi vaadiyle eşdeğer tutulan AB’nin kendisi de aslında derin bir kriz içinde. Bu krizin varoluşsal boyutta olduğunu savunanlar var. Avrupa çapında derin bir liderlik krizi yaşandığına, Avrupalı seçkinlerin krizin içerdiği tehdidi tam anlayamadıklarına dair yazıların sayısı artıyor.

Özellikle Macaristan ve Polonya gibi ülkelerde otoriterleşme eğiliminin alenen artması, daha gelişmiş üyelerin bir kısmındaki yabancı düşmanı siyasi partilerin yükselişi AB kurumlarını zorluyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma