Serdar Turgut Habertürk Gazetesi

Trump umarım Irma'yı anlamıştır

AMERİKALI meslektaşlarımı anlamakta zorlanıyorum. Amerika neredeyse bir kasırga saldırısı altında. Çeşitli isimler takılan kasırgalar birbiri ardına geliyor. Ve bir Allah’ın kulu da...

10 Eylül 2017 | 545 okunma

AMERİKALI meslektaşlarımı anlamakta zorlanıyorum. Amerika neredeyse bir kasırga saldırısı altında. Çeşitli isimler takılan kasırgalar birbiri ardına geliyor.

Ve bir Allah’ın kulu da çıkıp “Sayın Başkan, siz iklim değişikliği teorilerine inanmadığınızı söylemiş ve Amerika’yı bu konudaki uluslararası anlaşmadan da çekmiştiniz. Olabilir, bu bir siyasi tavırdır ve sizin de hakkınızdır, ama Teksas ve Miami’de olanlardan sonra bu görüşünüz sürüyor mu?” diye sormayı tuhaf biçimde düşünmüyor.

Bırakın sormayı, hiçbir kanalda hiçbir köşe yazısında bu tartışılmıyor bile. Sanki iklim konusunda bir komplo varmış gibi.

Artık mesele inanıp inanmamakla alakalı değil; çünkü son günlerde burada yaşananlardan sonra iklim değişikliğini hâlâ inanılacak bir şey olarak görmemek imkânsız olmalı herhalde.

Tabii ki kasırgaların olduğu bu bölgelerde her zaman böyle olaylar yaşanmıştır. Özellikle eylül ayı, kasırgaların zirve yaptığı aydır.

Ancak bu defa durum farklı.

Daha önce Florida’da 60 küsur insanın ölümüne yol açan kasırganın uzaydan çekilen fotoğrafının yanına Irma’nın fotoğrafını koydukları zaman insanın aklı başından gidiyor. Çünkü Irma, o kasırganın boyundan en az 10 misli filan daha büyük durumda.

KASIRGANIN DAVRANIŞ BİÇİMİ

Farklılık sadece büyüklük ve güçte değil. Bu defa kasırgaların nasıl yol alacağı da tahmin edilemiyor.

Kasırgaların gidişatını tahmin için birkaç tahmin modeli varmış. Avrupa modeli ve Amerikalıların kullandığı bunlardan bazıları.

Eskiden bunların çapraz incelemesiyle kasırganın alacağı yol az çok tahmin edilirdi. Şimdi ise bir tahmin yapılamıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 165 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma