Sefa Saygılı Yeni Akit Gazetesi

Beynimizin şaşırtan harika özelliği: Nöroplastisite

Bilim, ortalama olarak 20’li yaşların başında insan beyninin gelişiminin durduğunu söylemekteydi, ta ki nöroplastisite (esneklik, elastikiyet) kavramı keşfedilinceye kadar. Nöroplastisite terimi; beynin veya sinir hücrelerinin...

16 Nisan 2022 | 411 okunma

Bilim, ortalama olarak 20’li yaşların başında insan beyninin gelişiminin durduğunu söylemekteydi, ta ki nöroplastisite (esneklik, elastikiyet) kavramı keşfedilinceye kadar.

Nöroplastisite terimi; beynin veya sinir hücrelerinin (nöron) esnekliğini ve değişebilir oluşunu sağlayan ve her biri kendi kompleks (karmaşık) mekanizmaları içeren birçok durum ya da olguyu tanımlamak için kullanılmaktadır.

Nöroplastisite; gelişim, öğrenme, büyüme, yaşlanma, bozulma, hasarlanma, iyileşme, tedavi, terapi ve rehabilitasyon gibi farklılaşmaların yaşandığı tüm süreçlerde ortaya çıkan değişim ve düzenleme mekanizmalarının yönlendirdiği tüm ‘yeni’ veya ‘yeniden’ yapılanmaları kapsar.

Gerçekten de vücudumuzdaki en değerli organımız olan beynimizin kendini yenileyebilme ve değiştirebilme özelliğinin olması, insanoğlu için Rabbimizin paha biçilemez nimetlerinden bir tanesidir. Evet, beyin hücrelerimiz belki çoğalamıyor ancak nöroplastisite özelliği ile değişim ve gelişim gösterebiliyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aileyi yıkan yasalardan kurtulmalıyız! 27 Nisan 2024 | 195 Okunma Dürüst olmak 13 Nisan 2024 | 93 Okunma Alkollü içkileri teşvik etmek facialara kapı aralamaktır 30 Mart 2024 | 170 Okunma Oruç tutmak sağlık getirir 23 Mart 2024 | 202 Okunma Ateizmden imana yolculuk 16 Mart 2024 | 461 Okunma