Sedat Ergin Hürriyet Gazetesi

Yargıda dokunulmazlık konusunda iki farklı tutum

HALKI kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla yargılanmakta olan bir şahıs milletvekili seçilirse ne olur? Yargıtay’da CHP İstanbul Milletvekili...

01 Ağustos 2018 | 3.924 okunma

HALKI kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla yargılanmakta olan bir şahıs milletvekili seçilirse ne olur?

Yargıtay’da CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun başına gelenler kafanızı karıştırmasın. Türkiye’deki birinci derece mahkemeler, bu gibi durumlarda Anayasa’ya uygun bir şekilde ve yargıdaki yerleşmiş teamüller doğrultusunda hareket ederek, o milletvekili hakkında hemen dokunulmazlık mekanizmasını işletiyor.

Türkiye’de yargıda ortaya çıkan ikiliği gösterebilmek açısından sözünü ettiğimiz dosyayı isterseniz daha yakından inceleyelim.

*

Pir Sultan Abdal Derneği’nin eski başkanlarından Kemal Bülbül, 22 Ocak 2018 günü Ankara’da polis tarafından gözaltına alındı ve üç gün süreyle Ankara Emniyeti’nde alıkonuldu. Üçüncü günün sonunda yapılan sorgulamasında, kendisine yöneltilen sorulardan biri, Facebook hesabında Afrin harekâtı konusunda eleştirel bir paylaşımın yer almasıydı. Bülbül, bu paylaşımı kendisinin yapmadığını söyledi.

Bir diğer soru, yine Facebook hesabındaki bir paylaşımda “Yezid kavmi”nden söz edilmesiydi. Bu ifadeyle kimlerin kastedildiği kendisine soruldu. Bu paylaşımın da kendisine ait olmadığını söyledi Bülbül. Keza, evinde bulunan PKK’yı konu alan yasaklanmış bir kitap da bir diğer suçlamayı oluşturdu.

Çıkarıldığı mahkeme, kendisini adli kontrol şartıyla serbest bıraksa da geçen nisan ayında Kemal Bülbül hakkında Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’na muhalefetten toplam sekiz yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı. Bülbül, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek ve aynı zamanda terör örgütü propagandası yapmakla suçlandı. Hazırlanan iddianamede, Bülbül’ün Facebook adresinde gazeteci Metin Göktepe, ‘Cumartesi Anneleri’nin pankartı ve Berkin Elvan’ın annesini gösteren üç fotoğrafın yer almasına da delil değerlendirme bölümünde yer veriliyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (13) Zafer Partisi 14 Mayıs’ta tuttuğu zemini koruyor 04 Mayıs 2024 | 126 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (12) Yeniden Refah’ın on ayda sağladığı artış ne anlatıyor? 03 Mayıs 2024 | 313 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (11) MHP üçüncü parti konumunu koruyor 02 Mayıs 2024 | 574 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (10) MHP’nin 31 Mart’ta aldığı sonuç nasıl ölçülebilir? 01 Mayıs 2024 | 278 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (9) Bursa’da alınan sonucun ilk işareti 2019’da gelmişti 27 Nisan 2024 | 436 Okunma