Sedat Ergin Hürriyet Gazetesi

Venedik Komisyonu referandumun ertelenmesini istiyordu, ancak...

AK Parti iktidarı Avrupa Konseyi’ne bağlı Venedik Komisyonu’nun 16 Nisan’da oylanacak anayasa değişiklikleri hakkında hazırladığı rapora oldukça ağır bir tepki verdi. Adalet Bakanlığı...

17 Mart 2017 | 999 okunma

AK Parti iktidarı Avrupa Konseyi’ne bağlı Venedik Komisyonu’nun 16 Nisan’da oylanacak anayasa değişiklikleri hakkında hazırladığı rapora oldukça ağır bir tepki verdi. Adalet Bakanlığı, raporun “saygınlığı ve itibarı olmadığını” söyledi.
Ankara’dan bu ağır eleştiriyi alan rapor, aslında hazırlanan ilk taslağın “yumuşatılmış” haliydi. Rapor komisyonun genel kurulundan taslağın ilk haliyle geçmiş olsaydı, hükümet kanadından “nükleer” bir karşılık alabilirdi.
Aralarında Polonya’nın eski Başbakanı Hanna Suchoka, ABD’deki Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Sarah Cleveland gibi isimlerin de bulunduğu altı kişilik heyetin hazırladığı raporun ilk taslağında, değişikliklerle ilgili çok ağır ifadelerin yanı sıra referandumun bizzat “ertelenmesi” çağrısına bile yer verilmişti. Bu talebin gerekçesi, olağanüstü hal uygulamaları sürerken referandum yapılmasının özgür, demokratik bir tartışma ortamını engellediği görüşüydü. Yapılan bir dizi müdahaleyle bu gibi bölümler komisyon genel kuruluna gelmeden metinden çıkartıldı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (10) MHP’nin 31 Mart’ta aldığı sonuç nasıl ölçülebilir? 01 Mayıs 2024 | 274 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (9) Bursa’da alınan sonucun ilk işareti 2019’da gelmişti 27 Nisan 2024 | 367 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 375 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 472 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 352 Okunma