Sedat Ergin Hürriyet Gazetesi

Işıl Hanım için çok vakitsiz bir veda yazısı

Hürriyet yazarı Sedat Ergin bu hafta 'Işıl Hanım için çok vakitsiz bir veda yazısı' başlıklı yazısını kaleme aldı.

03 Şubat 2024 | 0 okunma

GEÇEN hafta cuma sabahı gazeteleri okurken Prof. Işıl Ergüvenç Karakaş’ın vefat ilanı ile karşılaşmak benim için büyük bir üzüntü oldu. Aynı gün öğleyin Teşvikiye Camii’ndeki cenazesine katılıp ailesine taziyelerimi ilettim.

Işıl Hanım’la Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) yargıçlığı sırasında tanışma imkanım oldu. 2009 yılında Hürriyet’te düzenli olarak köşe yazarlığına başladığımda, AİHM’den Türkiye ile çıkan ihlal kararlarını yakından izleyip yazmak, önceliklerimden biri olmuştu.

AİHM’nin verdiği bu kararlar, Türkiye’nin insan hakları alanındaki gidişatını evrensel hukuk ölçüleri ışığında okuyabilmemize yardımcı oluyordu.

Bu süreç, beni AİHM’de Türkiye’ye ayrılmış olan yargıçlık görevini 2008 yılında Rıza Türmen’den devralmış olan Işıl Hanım ile uzun yıllara yayılan bir diyalogun içine çekti. Türkiye hakkındaki AİHM kararları üzerine 2012 yılında İstanbul’da düzenlenen bir panele kendisiyle birlikte konuşmacı olarak katılmış olmamı şimdi hoş bir anı olarak hatırlıyorum.

Diyalogumuz kendisinin AİHM’de 11 yıl görev yaptıktan sonra 2019’da İstanbul’a yerleşip Kadir Has Üniversitesi’nde hocalığa başlamasından sonra da devam etti. Aynı zamanda bu üniversitedeki İnsan Hakları Merkezi’nin yöneticiliğini de yapıyordu.

Daha önceki sohbetlerimizden birinde kansere yakalandığını ve tedavisinin iyi sonuç verdiğini söylemişti. Son yıllarda ayrıca torun sahibi olmaktan dolayı ne kadar mutluluk duyduğunu da çok iyi hatırlıyorum. Kanserin daha sonra yeniden nüksettiğinden ne yazık ki haberim olmamıştı.

*

Işıl Hanım, AİHM’deki yargıçlığından önce Galatasaray Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktaydı. Galatasaray Lisesi’nden 1978 yılında mezun olduktan sonra 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirmişti. Aynı üniversitede devletler hukuku asistanı olduğunda hocası Prof. Duygun Yarsuvat’ın “Sen bir de hukuk fakültesini oku” şeklindeki teşvikiyle, 1990 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden de ikinci bir diploma almıştı.

Daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde devletler hukuku alanında doktorasını yaparken tez hocası Prof. Erdoğan Teziç’ti. Doktorasının ardından öğretim üyesi olarak Galatasaray Üniversitesi’ne girmiş ve 2003 yılında profesörlük unvanını almıştı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (16) AK Parti’nin büyükşehirlerdeki gücünü ölçmek 11 Mayıs 2024 | 212 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (15) AK Parti’nin büyükşehirler dışındaki coğrafyada yaşadığı kayıpların dökümü 10 Mayıs 2024 | 387 Okunma 31 Mart Yerel Seçim analizi (14) CHP oylarında karşımıza çıkan dört küme 08 Mayıs 2024 | 269 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (13) Zafer Partisi 14 Mayıs’ta tuttuğu zemini koruyor 04 Mayıs 2024 | 127 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (12) Yeniden Refah’ın on ayda sağladığı artış ne anlatıyor? 03 Mayıs 2024 | 319 Okunma