Sedat Ergin Hürriyet Gazetesi

Doğu Guta katliamında Türkiye Batı’ya yakın

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, geçen cumartesi akşamı Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde meydana gelen kimyasal saldırıların hemen ertesinde nedense Batı ülkelerini hedef almayı tercih etti. Erdoğan, pazar...

11 Nisan 2018 | 5.163 okunma

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, geçen cumartesi akşamı Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde meydana gelen kimyasal saldırıların hemen ertesinde nedense Batı ülkelerini hedef almayı tercih etti.

Erdoğan, pazar günü ilk olarak ayak bastığı Siirt’te partisinin il kongresinde yaptığı konuşmada İşte bak Doğu Guta’da... Ah ah, yavrucukları yine bugün şehit ettiler ve Suriye’deki rejimi hâlâ savunanlar var” dedikten sonra eleştiri oklarını birden Batı’ya yöneltti:

Biz işte bu ikiyüzlülüğe, bu riyakârlığa, bu insanlık dışı politikaya isyan ediyoruz. Ey Batı! Doğu Guta’da katledilen, şehit edilen bu yavrulara, kadınlara, bu insanlara ne zaman dönüp bakacaksınız da biz size ‘Bunlar adil davranıyor’ diyeceğiz.”

Cumhurbaşkanı, aynı gün daha sonra geçtiği Van’da düzenlenen AK Parti il kongresinde yine benzer bir temayı tekrarladı: İşte bugün Doğu Guta’da maalesef çocuklar şehit edildi. Ey Batı neredesin? O yavrucuklar, onlar nasıl şehit edildi? Hani Batı sesin çıkmıyor ama biz Afrin’de teröristleri öldürünce sesin çıkıyor.”

*

Eğer bu eleştiriler Esad rejiminin Doğu Guta’da uzun bir zamandır sürmekte olan bombardımanını konu alıyorsa, Batı’nın bu sistematik saldırılar karşısında olması gerektiği ölçüde yüksek sesli bir tavır almadığı tezi pekâlâ savunulabilir.

Ancak böyle de olsa, Suriye rejiminin saldırılarını önemli ölçüde Rusya’nın ve İran’ın desteğiyle sürdürdüğü hatırlandığında, Beşar Esad’ın en sağlam destekçisi bu iki ülkenin de eleştiriden bağışık tutulamayacağı aşikârdır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (13) Zafer Partisi 14 Mayıs’ta tuttuğu zemini koruyor 04 Mayıs 2024 | 119 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (12) Yeniden Refah’ın on ayda sağladığı artış ne anlatıyor? 03 Mayıs 2024 | 311 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (11) MHP üçüncü parti konumunu koruyor 02 Mayıs 2024 | 574 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (10) MHP’nin 31 Mart’ta aldığı sonuç nasıl ölçülebilir? 01 Mayıs 2024 | 278 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (9) Bursa’da alınan sonucun ilk işareti 2019’da gelmişti 27 Nisan 2024 | 436 Okunma