Sedat Ergin Hürriyet Gazetesi

Çiğdem Kağıtçıbaşı’na sonsuz şükranlarımızla

DÜN bu topraklardan yetişmiş dünya çapında bir bilim insanına, eşsiz bir insana veda ettik. Prof. Kağıtçıbaşı, psikoloji bilimine evrensel ölçekte katkı yapmış, kültürel psikolojinin...

04 Mart 2017 | 246 okunma

DÜN bu topraklardan yetişmiş dünya çapında bir bilim insanına, eşsiz bir insana veda ettik.
Prof. Kağıtçıbaşı, psikoloji bilimine evrensel ölçekte katkı yapmış, kültürel psikolojinin dünyadaki öncü isimlerinden biriydi. Özellikle 1970’li yıllara kadar Batı toplumlarına özgü modeller psikoloji bilimine damgasını vururken, Kağıtçıbaşı’nın da aralarında yer aldığı muhtelif ülkelerden bir grup akademisyen yaptıkları çığır açan araştırmalarla bu modellerin dünyadaki farklı kültürlerdeki insanların davranışlarını açıklamakta yeterli olmayacağını ortaya koydular.
Eğer farklı ülkelerdeki insanların davranışlarını anlamak istiyorsak, psikoloji bilimi, bu kültürlere özgü farklılıkları dikkate alan yeni modeller geliştirmek zorundaydı. Bu yönüyle psikoloji bilimine evrensel anlamda bir katkısı, müdahalesi söz konusudur Prof. Kağıtçıbaşı’nın.
* * *
Türkiye’de psikolojinin gelişmesine katkıları ise muhtemelen önümüzdeki yıllarda düzenlenecek bilimsel kongrelere konu olacaktır. Tek Parti döneminde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle 1944 yılında tutuklandıktan sora ülkeyi terk etmek zorunda kalıp ABD’ye yerleşerek sosyal psikolojinin kurucularından biri olarak tarihe geçen Prof. Muzaffer Şerif’ten sonra herhalde Türkiye’de psikolojinin en büyük ikinci ismiydi Çiğdem Kağıtçıbaşı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçimi analizi (9) Bursa’da alınan sonucun ilk işareti 2019’da gelmişti 27 Nisan 2024 | 319 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 373 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 469 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 351 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.141 Okunma