Sedat Ergin Hürriyet Gazetesi

Baykal ve Bahçeli’ye kaset operasyonlarından kim çıktı?

Türkiye o sırada tam sürat anayasa değişikliği referandumuna doğru yol almaktaydı. Yargıya baştan aşağı yeni bir çekidüzen vermeyi amaçlayan anayasa değişikliği paketi TBMM’den...

03 Ekim 2017 | 3.076 okunma

Türkiye o sırada tam sürat anayasa değişikliği referandumuna doğru yol almaktaydı. Yargıya baştan aşağı yeni bir çekidüzen vermeyi amaçlayan anayasa değişikliği paketi TBMM’den geçmek üzereydi.

Kaset operasyonu Türkiye için büyük bir şok oldu. CHP’nin kendi içinde büyük bir sarsıntıya gireceği yolunda genel bir beklenti ortaya çıktı. Gelgelelim CHP üç hafta gibi kısa bir süre içinde olağanüstü kongreye giderek, bir iç çalkantıya düşmeden yeni genel başkanı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu seçti (22 Mayıs).

Peki Deniz Baykal’ın özel hayatına uzanan bu el kimindi?

*

Tam bir yıl sonra Türkiye seçime giderken benzer bir hadisenin genişletilmiş versiyonu MHP’nin başına geldi. 12 Haziran 2011 tarihinde genel seçim yapılacaktı. Yaşanan garip süreçte önce internette MHP yöneticileri ile ilgili bazı kasetlerin çıkacağına ilişkin söylentiler ortalığı kaplıyor, ardından internete kimliği belirsiz hesaplar üzerinden bir görüntü düşüyor, bu operasyon hedeflenen kişinin istifasına yol açıyordu.

Hedefteki MHP açısından Çin işkencesine benzeyen bir operasyondu bu. Ülke her sabah o gün hangi MHP yöneticisinin görüntülü kaydı internete düşecek sorusuyla güne başlıyordu. Çoğu genel başkan yardımcısı düzeyinde olan 10 MHP yöneticisi birbiri ardına istifa etmek zorunda kaldı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçimi analizi (9) Bursa’da alınan sonucun ilk işareti 2019’da gelmişti 27 Nisan 2024 | 232 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 373 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 459 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 348 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.137 Okunma