Şebnem Bursalı Sabah Gazetesi

Mesele Sadece Ukrayna Değil ki...

Sabah Gazetesi Yazarı Şebnem Bursalı’nın bugünkü (28.02.2022)’’ Mesele Sadece Ukrayna Değil ki... ‘’ başlıklı yazısı.

28 Şubat 2022 | 442 okunma

Ukrayna ve Rusya arasında yaşananlar yeni bir Dünya Savaşı başlangıcı mı diye konuşulurken tarihsel bir perspektiften Türkan Açıl'ın yorumuyla gelişmelere bir de şuradan bakmakta fayda var; Konu Ukrayna'nın çok ötesinde. Sovyetler'in dağılmasından sonra oluşan güç dengesi çatırdıyor. Bugün, Avrupa'daki güç dengesi, görece Sovyetler dağıldıktan sonra oluştu. O dönemde ABD tek büyük güçtü. Avrupa büyük ölçüde ABD'ye bağımlıydı. Çin sönüktü ve Rusya dağılmış bir vaziyette yağmalanıyordu. Rusya'yı bildiğiniz açık açık yağmaladılar. Sovyetler döneminde devlete ait pek çok şirket genç Rus iş adamları tarafından kelepir fiyatına alındı. Alanlar tabii ki ABD güdümündekilerdi. Büyük bir ekonomik çöküş yaşandı. ABD o kadar özgüvenli ve güçlü durumdaydı ki o dönem bu durum için "tarihin sonu" dediler.
ABD, ele geçirdiği fırsatla iki iş yaptı. Önce, Sovyetlerin çekildiği Doğu Avrupa'ya yayılarak Rusya'nın dibine kadar sokuldu. Bosna Savaşı'ndan istifade ederek Kosova'ya çok büyük bir üs kurdu. Balkanlar'da söz sahibi oldu.
ABD'nin yaptığı...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yarın değil hemen şimdi... 10 Nisan 2023 | 445 Okunma Mesele sadece seccade değil! 03 Nisan 2023 | 397 Okunma Terörün gölgesi değil gövdesi düştü 01 Nisan 2023 | 120 Okunma Ya Herru Ya Merru! 27 Mart 2023 | 340 Okunma Kılıçdaroğlu hukuku! 25 Mart 2023 | 224 Okunma