Sami Kohen Milliyet Gazetesi

Savaşa mı gidiliyor?

Günlerden beri birçok yerde şu soru tartışılıyor: Suriye krizi dünya güçlerini de karşı karşıya getirecek bir savaşa doğru mu gidiyor? Türkiye de bu savaşın içinde olacak mı? Savaş...

20 Şubat 2016 | 1.288 okunma

Günlerden beri birçok yerde şu soru tartışılıyor: Suriye krizi dünya güçlerini de karşı karşıya getirecek bir savaşa doğru mu gidiyor? Türkiye de bu savaşın içinde olacak mı?

Savaş lafı Ankara saldırısından sonra daha da yaygınlaştı. Tük liderlerinin bu terör eyleminin arkasında özellikle Suriye’yi (yani Esad rejimini) göstermesi ve Türkiye’nin bu olayın sorumlularına karşı en sert tedbirleri alacağını söylemesi “Türkiye acaba askeri bir müdahalede mi bulunacak? Türk ordusu Suriye’ye mi girecek?” gibi soruları gündeme getirdi.
Nitekim bu tartışmalar halen sadece bizde değil, dünya medyasında da yapılıyor...

Girmek kolay, ama...
Türkiye’nin Ankara saldırısını karşılıksız bırakmayacağı, Kuzey Suriye’deki kırmızı çizgisinin ihlaline izin vermeyeceği açık. Ama bu nasıl olacak?
Savaş çığırtkanlığı yapmak kolay, ama önce “olmayacaklara” bakmak gerek.
Türk ordusu Suriye’ye girmeyecek. Türk yetkililer defalarca Türkiye’nin tek başına askeri bir müdahalede bulunmayacağını vurguladılar. Türkiye bunun büyük risklerinin bilincinde.
Unutmamalı ki halen Suriye’de Rusya’nın askeri bir hâkimiyeti var. O kadar ki hava hâkimiyeti yüzünden Türk jetleri koalisyon ülkelerinin uçaklarıyla dahi Suriye hava sahasına giremiyor.
Türk ordusunun Suriye’ye girmesinin Türkiye’yi Rusya ile karşı karşıya getirme tehlikesini taşıdığı hesaba katılıyor. Ayrıca “Girmek kolay olabilir ama çıkmak zor” düşüncesi, yapılan değerlendirmelerde ağırlık kazanmış görünüyor.
Olası bir kara harekâtını koalisyon ortaklarıyla birlikte gerçekleştirmeye gelince, Ankara buna yatkın görünüyorsa da, açıkçası ABD başta olmak üzere müttefiklerin hiç böyle bir niyeti yok...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 135 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 205 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 253 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 294 Okunma