Prof. Dr. Kürşad Zorlu Habertürk Gazetesi

Hun-Türk Kurultayı ve Karpatlar'da buluşan Türk Dünyası

Habertürk Gazetesi Yazarı Kürşad Zorlu'nun bugünkü (14.08.2022)''Hun-Türk Kurultayı ve Karpatlar'da buluşan Türk Dünyası'' başlıklı yazısı.

14 Ağustos 2022 | 773 okunma

Birkaç gündür Macar-Turan Vakfı’nın davetlisi olarak Macaristan’dayım. Bu yıl yedincisi düzenlenen Hun-Türk Kurultayı çerçevesinde önce Budapeşte’ye oradan da Bugac bölgesine geldik. Kurultay Bugac’ta gerçekleşirken hemen yanındaki Keşkemet’te delegeler konaklıyordu..

Daha Budapeşte Havalimanına indiğimizde vakıf başkanı Andras Biro karşıladı. Akşam tanışma yemeğinde ülke ve topluluk bayrakları yerleştirilmişti. Türk Dünyasının hemen her yerinden gelen delegasyon kaynaşmaya başladı.

Macar-Turan Vakfı başkanı Andras Biro ile…

Akşam duygulu anlar da yaşandı. Azerbaycan’dan gelen heyet Çırpınırdı Karadeniz’i söylemeden önce Karabağ Zaferi'nden söz etti ve Andras’ın savaş sırasında “gerekirse ben de gelip savaşacağım sizlerle birlikte” dediğini hatırlattı.

Karpat havzası için kritik öneme sahip bir organizasyon Hun-Türk Kurultayı...

Macaristan 2014 yılında ilk kez TÜRKPA’da gözlemci statüsü almıştı. Ardından 2017’de Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye oldular. Türkiye’nin terörle mücadelesinde, Karabağ Savaşı’nda açıktan Türk tezlerine sahip çıktılar.

Varışımızdan sonraki gün Tuna Nehri’nin kıyısında delegasyon bir araya geldi. Zira tekne turu Budapeşte’ye gelince ilk yapılması gerekenlerden. Sadece bir nehir değil bir tarih yatıyor bu derinliklerde…

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 274 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma