Prof. Dr. Kürşad Zorlu Habertürk Gazetesi

Enerji savaşında Rusya'ya karşı Avrupa kazanabilir mi?

Habertürk Gazetesi Yazarı Kürşad Zorlu'nun bugünkü (05.05.2022)''Enerji savaşında Rusya'ya karşı Avrupa kazanabilir mi?'' başlıklı yazısı.

05 Mayıs 2022 | 487 okunma

Ukrayna’daki savaşın kritik cephe hatlarından biri de Rusya ile Avrupa arasındaki enerji alışverişi. Avrupa’ya göre vazgeçilmesi zor bir bağımlılık, Rusya’ya tarafında ise sürdürülmesi gereken bir gelir ve stratejik hamle sahası.

Kömür, petrol, doğal gaz ve birçok maden Rusya’nın zaman içerisinde batıya karşı kullandığı bir araç haline geldi.

Özellikle doğalgaz… Avrupa gazının %40'ını Rusya'dan ithal ediyor ve bu da satışlarından günde yaklaşık 450 milyon $ kazanıyor.

Bakın bu süreci nasıl inşa etmiş Rusya, hatırlayalım.

1967'de Avusturya'ya ilk Sovyet gazının akmasından bu yana enerji meselesi genellikle karşılıklı bir çıkar ilişkisiyle süregeldi. Rusya'nın gaz satması gerekiyordu, Avrupa'nın da satın alması… SSCB sonrasında belirli bir güven düzeyinde gidebilen enerji senaryosu Rusya’nın Gazprom üzerinden savaşa dahil olduğu bir çevrelemeye dönüştü.

Bir bakıma NATO’yu kendi sınırlarına yaklaşarak kuşatmakla suçlayan Rusya, bu kez boru hatlarıyla Avrupa’nın göbeğine kadar gelmişti! Rusya adım adım asimetrik bir bağımlılığa yöneliyordu.

2014'te Kırım’ın ilhak edilmesi ile birlikte bu hedefi ilerletti. Zira bu tarihte Avrupa’nın Rus doğalgazına bağımlılığı %30 iken savaşın hemen öncesinde %45’e kadar yükseldi. Almanya bu gidişatta en fazla çevrelenen ülke oldu. Toplam gaz ithalatının %50’si Almanya’nındı artık… Kuzey Akımı 1 ve 2, Almanya’ya pragmatik bir üstünlük alanı açsa da son savaşın seyri Rusya’nın bu hamlesini akamete uğrattı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 274 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma