Özlem Albayrak Yeni Şafak Gazetesi

Paris’ten Rusya manzaraları

PARİS - DOHA Paris'te yapılan İklim Zirvesi'nde gözler, Erdoğan ve Putin'in üzerindeydi. Taraflar arasındaki muhtemel bir göruşme, uçak kriziyle yükselmiş tansiyonun ateşini düşürmek yolunda bir...

02 Aralık 2015 | 191 okunma

PARİS - DOHA
Paris'te yapılan İklim Zirvesi'nde gözler, Erdoğan ve Putin'in üzerindeydi. Taraflar arasındaki muhtemel bir göruşme, uçak kriziyle yükselmiş tansiyonun ateşini düşürmek yolunda bir adım olabilecekti.

Olmadı, ilişkilerin normalleşmesi yolunda aşama kaydedilmedi; bu olmadığı gibi Putin, katılımcı ülke liderlerinin çektirdiği aile fotoğrafında dahi yer almadı. Fotoğrafta bulunmamasının nedeni “gecikme” olarak açıklandı, ama belli ki Türkiye'ye yönelik tavrı cok sert biçimde sürüyordu.

Bu tavrın haklı olduğunu söylemek zor. Zira, bir yetkiliden edinilen bilgilere göre, Türkiye uçak düsürme aşamasına gelene dek Rusya'yı sınır ihlali konusunda farklı yöntemlerle defalarca uyardı. Örneğin geçtiğimiz yıl Karadeniz'de, Samsun şehri üzerinde geçen yıl 15 dakikalık bir sınır ihlali oldu.

Bu yılın 3-4 Ekim tarihlerinde de Suriye'de yoğun şekilde sınır ihlali yaşandı. Türkiye, ihlale karşılık büyükelçilik, askeri ateşelik gibi çesitli mekanizmalarla Rusya'yı uyarınca, Putin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak özür diledi. Ekim ayının sonuna doğru gelindiğinde ise, 29 Ekim'de Rus uçaklari yeniden sınır ihlali yaptı. Bundan sonra ise, angajman kurallari çerçevesinde Türkiye'nin Rus uçağını düşürdüğü son ihlal gelmiş.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 278 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.596 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.270 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 161 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 463 Okunma