Özlem Albayrak Yeni Şafak Gazetesi

İstifalar ve nedenleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteğiyle istifa eden belediye başkanlarına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve Niğde Belediye Başkanı...

27 Ekim 2017 | 2.444 okunma

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteğiyle istifa eden belediye başkanlarına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın ardından, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de katıldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek yarın, Balıkesir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un ise pazartesi istifa edeceği duyuruldu.

İstifalar, konunun açıldığı günden bugüne çok tartışıldı. Haliyle. Çünkü istifa etmeleri istenen isimler, seçilmiş kimseler. Öte yandan bu istifaların, belediye başkanlarının FETÖ ile iltisaklı olduğu için istendiği yönünde kamuoyunda yaygın bir görüş var. Bu görüşün sahipleri, belediye başkanlarının FETÖ ile ilişkisi varsa neden sadece istifa ettirildiklerini, hukuk önüne çıkartılmadıklarını soruyor. Buna göre, bu insanların suçlarının kamuoyu ile paylaşılması ve gerekiyorsa ceza da almaları gerekiyordu.

Yani, itirazlar, kendi içinde mantıklı gibi gözüken iki eleştiri kanalı üzerinden yürüyor. Ancak iki görüş de –kanaatimce- hatalı bir sebep sonuç ilişkisine dayanıyor.

Birincisi, belediye başkanları seçilmiş kimseler, bu doğru. Ancak, istifa eden belediye başkanları dahil AK Parti’ye mensup olup kamuoyunda negatif tartışmalara neden olan, yapay gündemler oluşmasına zemin hazırlayan, imaj zedeleyen her türlü hatanın hesabının tek bir kişiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazıldığı da doğru. Bunu, siyaseti az çok takip edip, meselelere hakkaniyetli bakabilen herkes teslim edecektir sanırım.

Sonuçta, özellikle yerel yönetimlerde yetkiler Erdoğan tarafından zamanında aday gösterilmiş ve halk tarafından seçilmiş belediye başkanlarında; ancak sorumluluğun büyük bölümü Cumhurbaşkanı’nın üzerinde. Sağlıklı işleyen bir parlamenter sistemde bunun böyle olmaması gerekirdi, ama böyle. Güzelim Bursa’nın ortasına, şehrin siluetini bozduğu çok açık olan gökdelenler dikiliyor, ama medyada şehircilik ve kültür noktasında eleştirilen yerel yönetimden ziyade merkezi yönetim oluyor. Sözgelimi şöyle başlıklar çıkıyor: “Cumhuriyet tarihi boyunca en çok gökdelen AKP döneminde dikildi”, “AKP, ormanı yoketti”, “Zeytin ağacı kesmenin tekeli de AKP’ye geçti” ve daha onlarcası…

Öte yandan referandum sonuçlarına bakıldığında ortada AK Parti açısından bariz bir gerileme olduğu görülüyor. Referandumda İstanbul’da, yüzde 48.6 evet çıkarken, yüzde 51.4 hayır çıktı,  Ankara’da ise yüzde 48.8 evet, yüzde 51.2 hayır çıktı. Bursa'da aynı şekilde evet oranı yüzde 53.2 çıkarken hayır yüzde 46.8’de kaldı, ki önceki ortalamalara bakıldığında bu oranın da çok düşük olduğu söylenebilir. Balıkesir’de ise evetlerin oranı yüzde 45.5’de kalırken, hayırlar yüzde 54.5’e vurdu. Referandum neredeyse kılpayı geçti.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 278 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.596 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.270 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 166 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 464 Okunma