Özdemir İnce Cumhuriyet Gazetesi

İktidarın dili - muhalefetin dili

Ülker İnce aylardır “kirletilen dil” konusunda söylenip duruyordu. Ben de dayanamayıp “Söylediklerini yaz” dedim. Oturdu yazdı. Ben de verdiğim sözü tutuyorum: *** “Evet, dilinizi düzeltmekten başlayın...

20 Ağustos 2019 | 112 okunma

Ülker İnce aylardır “kirletilen dil” konusunda söylenip duruyordu. Ben de dayanamayıp “Söylediklerini yaz” dedim. Oturdu yazdı. Ben de verdiğim sözü tutuyorum:

***

Evet, dilinizi düzeltmekten başlayın, ağzınızdan çıkanı kulağınız duysun, ne dediğinizi bilerek konuşun. Sonrasını düşünürsünüz. Nedir bu, ne dediğini bilmeden konuşmalar? Sözcüklerin içeriklerinden, yan anlamlarından, duygusal yüklerinden hiç haberli olmamalar? Sözcüklere paçavra gibi davranmalar, sümüğünü silmeler?

***

Doğru sözcük seçimi diye bir şey hiç yok artık. Hiç yok. Korkunç bir kaza oldu diyelim, bu olay, korkunç bir kaza ‘gerçekleşti’ diye haberleştiriliyor. Kardeşim, ‘gerçekleşme’ sözcüğünün anlamı olumludur, uzun zamandır planlanan, çeşitli zorlukların üstesinden gelinmesini gerektiren iyi bir iş -örneğin, her köye bir tiyatro kazandırma projesi- sonunda ‘gerçekleştirilir’. Ama korkunç bir kaza ‘olur’, bir toplantı ‘yapılır’, iki lider ‘buluşur’. O kadar! Yapmak, etmek, olmak sözcükleri yok artık, hep ‘gerçekleşmek’ var.

***

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Eskiye dönüş 28 Nisan 2024 | 147 Okunma Maçı hakem bitirir 26 Nisan 2024 | 195 Okunma R.T. Erdoğan ve din işleri 23 Nisan 2024 | 312 Okunma R.T. Erdoğan Öğrenim Birliği’ne karşı 21 Nisan 2024 | 145 Okunma R.T. Erdoğan ve 27 etnik grup 19 Nisan 2024 | 263 Okunma