Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Şekerle savaş ne zaman başlayacak

Hazır çorbaların, ketçap ve hazır salata soslarının içinde bile gereğinden fazla şeker var. Tam anlamıyla "şeker denizinde boğulma sendromu" durumu yaşıyoruz. Bedenimizin bu kadar çok şekere asla...

12 Ocak 2016 | 1.395 okunma

Hazır çorbaların, ketçap ve hazır salata soslarının içinde bile gereğinden fazla şeker var. Tam anlamıyla "şeker denizinde boğulma sendromu" durumu yaşıyoruz. Bedenimizin bu kadar çok şekere asla ihtiyacı yok. Bu kadar şekeri tolere etme yeteneği de söz konusu değil. Bu kadar fazla şekere ne pankreas, ne karaciğer dayanır, bu kadar yükü de ne kalbimiz ne de damarlarımız kaldırır.

Yiyip içtiklerimizde gereğinden fazla şeker var. Özellikle “içecekler” çok ama çok problemli; su ve ayran dışında neredeyse her türlü içecek tıka basa şeker dolu. Bir kutu kolalı içecek veya soğuk çay, bir şişe gazoz ya da meyve suyu konsantresi neredeyse 9-10 adet küp şekere eşdeğer şeker ihtiva ediyor. 

Ayrıca korkunç bir “tatlı çılgınlığı” çağı yaşıyoruz. Her gün yeni bir “tatlıcı dükkânı” açılıyor. Atıştırmalıkların durumuysa tam bir felaket. Gofretlerin, bisküvi ve çikolataların içleri tıka basa şeker dolu. Ayrıca hazır kahvelerde de durum farklı değil. “İkisi/üçü bir arada” formüller geliştirilerek onları da birer “şeker bombası” haline getirdiler.

Çaya, kahveye doldurduğumuz şekerlerden bahsetmek bile istemiyorum. Resmen “kendi kendimizi zehirleme” çabası gibi bir şey bunlar. Günde 10 çay içseniz, üçer küp şeker atsanız her gün otuz küp şekeri midenize afiyetle indiriyorsunuz. Hazır çorbaların, ketçap ve hazır salata soslarının içinde bile gereğinden fazla şeker var. Özetle tam bir “şeker denizinde boğulma sendromu” durumu yaşıyoruz.
Bedenimizin bu kadar çok şekere asla ihtiyacı yok. Bu kadar şekeri tolere etme yeteneği de söz konusu değil. Bütün bu yanlışları hayatımıza sanayi tipi şeker üretimi soktu. Şeker üretimi artıp fiyat ucuzladıkça yiyecek içeceklere eklenen şekerin miktarı da çılgın rakamlara yükseldi. Bu kadar fazla şekere ne pankreas, ne karaciğer dayanır, bu kadar yükü ne kalbimiz, ne de damarlarımız kaldırır. 
Özetle aşırı şeker tüketimi bugünün en önemli sağlık tehditlerinden biri. Ne var ki bizde de devlet bugüne kadar konuya ciddi bir yaklaşım getirmiş değil. Ne üreticileri (besin endüstrisini) “besinlere ekleyecekleri şeker miktarı” konusunda uyardı, ne de halkı “fazla şekerin sağlık zararları” hakkında eğitti. 
Oysa pek çok ülke soruna çare arama peşinde. Etkili çarelerden birini ise birkaç hafta önce İngiltere Halk Sağlığı Merkezi üretti. Ne yaptığını sıradaki kutuda okuyabilirsiniz.


İYİ ÖRNEK


İNGİLTERE ŞEKERE SAVAŞ AÇIYOR

İngiltere Halk Sağlığı Merkezi, özellikle çocukları hazır gıdalarla kazanabilecekleri fazla şekerin zararları konusunda uyarma kararı aldı. Gıda barkodlarını kullanarak, yiyecek ve içeceklerdeki şeker miktarını akıllı telefonlar sayesinde belirleyebilen yeni bir uygulama başlattı.
Çocuğunuz herhangi bir meşrubat ya da şekerli atıştırmalık tüketeceğinde, bu uygulama sayesinde gıdanın barkodunu telefona okutarak ihtiva ettiği şeker miktarını rakamsal ve fotografik olarak görebiliyorsunuz. Önemli faydalar sağlayacağından hiç kuşku duymadığımız bir uygulama bu ve “şeker tüketimini sınırlama” konusunda devlet düzeyinde atılmış ilk adım olduğu için çok ama çok önemli.
Umalım ki Sağlık Bakanlığımız da böyle bir çalışma başlatsın, toplumumuz da bu yönde bilinçlensin.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hastalıkta ve sağlıkta egsozom mucizesi 20 Mayıs 2024 | 154 Okunma Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 666 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 514 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma