Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Panik atak mı kalp krizi mi?

Göğüs ağrısı denince akla direkt muhtemel kalp krizi belirtisi geliyor. Ama bu ağrıların çoğunun kalpten kaynaklanmadığını da bilelim. Önemli bir bölümü kalp ağrısıyla...

11 Eylül 2018 | 622 okunma

Göğüs ağrısı denince akla direkt muhtemel kalp krizi belirtisi geliyor. Ama bu ağrıların çoğunun kalpten kaynaklanmadığını da bilelim. Önemli bir bölümü kalp ağrısıyla karıştırılan sinirsel ağrılardır.

Göğüs ağrısı hepimizi korkutur. Normaldir. Zira her göğüs ağrısı muhtemel bir kalp krizinin öncü belirtisi de olabileceğinden önemli bir uyarı kabul edilir.
Fakat göğüs ağrılarının çoğunun kalpten kaynaklanmadığını da bilelim. Bu ağrıların önemli bir bölümü kalp ağrısıyla karıştırılan sinirsel ağrılardır. Özellikle yoğun stres altında olan, depresyon, panik atak gibi problemler yaşayan insanlarda göğüste başlayıp sırt ve sol kola yayılan bu tür ağrılar görülebilir.
Eğer göğüs ağrısına ellerde, ayaklarda ve yüzde uyuşma, çarpıntı, ağız kuruluğu, el titremesi, baş dönmesi gibi belirtiler de eşlik ediyorsa, ağrının kalp ile ilgili değil sinirsel olma ihtimali olduğunu göz önüne alın.
Ağrının, göğüsteki bir bölgede, hatta tam meme üstünde, neredeyse parmakla gösterilecek kadar küçük bir alana yerleşmiş olması ve ağrıya sık nefes alıp verme, bulunulan ortamın dar gelmesi, nefes darlığını taklit eden bir hava açlığının eşlik etmesi de problemin sinirsel kaynaklı olabileceğini akla getirmelidir.
Göğüs ağrısına taşikardi ataklarının, kalbin neredeyse yerinden fırlayacağı duygusunu veren çarpıntı nöbetlerinin, sıkıntı, fenalık hissi ve ölüm korkusu gibi işaretlerin eşlik etmesi sorunun psikolojik kökenli olabileceğini düşündürür. Ayrıca bu hastaların çoğu daha önceden de bu tip ağrılar, çarpıntı, nefes darlığı atakları yaşamış ve oldukça detaylı kalp incelemelerinden geçirilmişlerdir.

Hipertansiyon, kriz riskini artırıyor

Tansiyonu yüksek olanların çoğu bunun farkında bile değildir. Dilerseniz, farkında bile olmadığınız bu sağlık probleminin sağlığınızı nasıl tehdit ettiğine kabaca bir göz atalım.
Normalde tansiyon değeri 12/8’dir (yani büyük tansiyon 12, küçük tansiyon 8).
Bu değerler 13.5/8.5 ve biraz üstüne çıktığında kalp krizi geçirme riskiniz iki katına çıkar. Biraz daha ileri gidelim. Hiçbir sağlık şikayetiniz yok, kendinizi gayet iyi hissediyorsunuz ama tansiyonunuz 15.5/9.5...
Kalp krizi geçirme riskiniz ise dört katı artmış durumda!
Yine hiçbir belirti yok. Tansiyonunuz 17.5/10.5’lara çıktı, kalp krizi geçirme riskiniz ise anında sekiz katına fırlıyor.

Muz mu avokado mu?

Muzu yarı olgun yediğiniz zaman prebiyotik etkisi var. Yani probiyotik bakterileri besliyor. Yarı olgun muz sert nişasta içerdiği için kilo da yapmaz. İçindeki potasyum da tam bir mucizedir. Süratle kana karışır ve hem enerji verir, hem de mitokondrileri çalıştırarak yüksek performans sağlar.
Avokado ise muzun aksine yağlı bir meyvedir.
Muz kadar B vitamini de içermez ama sağlıklı yağlar içerir. Bu yağlar da cilt için oldukça faydalıdır.

Büyük tansiyon mu, küçük tansiyon mu tehlikeli?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.295 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 475 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 441 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 527 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 538 Okunma