Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Neden sürekli üşüyorum

 - KANSIZLIK: Kansızlığın her türlüsü, özellikle demir eksikliği kansızlığında üşümek yorgunluğa, halsizliğe, çarpıntıya, isteksizliğe eşlik eden bir işarettir. -...

14 Haziran 2017 | 2.003 okunma

 - KANSIZLIK: Kansızlığın her türlüsü, özellikle demir eksikliği kansızlığında üşümek yorgunluğa, halsizliğe, çarpıntıya, isteksizliğe eşlik eden bir işarettir.
- TİROİT TEMBELLİĞİ: En sinsi ve gözden kaçan üşüme sebeplerinden biri de tiroit bezinin tiroit hormonlarını yeteri kadar üretemediği durum yani “hipotiroidi”dir.
Sürekli üşüme hali burada da halsizlik, cilt kuruması, kabızlık, isteksizlik, saç ve tırnak problemleriyle birliktedir.
- NÖROLOJİK SORUNLAR: Pek çok nörolojik sorunda özellikle omuriliği ilgilendiren önemli sağlık problemlerinde üşüme, hissizlik ve hareket bozukluğuna eşlik eden önemli bir işarettir.
- NÖROPATİLER: Hangi sebeple meydana gelirse gelsin nöropatilerin hemen hepsinde üşüme az çok vardır. En sık görülen nedense B12 ve folik asit noksanlığıdır. D vitamini eksikliğinin de nöropatik üşümelere yol açabileceği aklınızda olsun.
- HİPOGLİSEMİ: Kan şekerinin kronik düşüşleri de üşümeye yol açabilir. Eğer sürekli üşüyorsanız açlık ve tokluk şekerlerinizi de bir kontrol ettirin.
- DAMAR HASTALIKLARI: Eğer kol veya bacaklarınızdaki sürekli üşüme durumundan yakınıyorsanız damar tıkanıklığı gibi bir probleminizin olup olmadığını da araştırmanızda fayda var. ,

Baykuşlar mı tavuklar mı daha şanslı

Gece uykusunun ritmi ve süresi kişiden kişiye değişebiliyor. Kimi erken yatıp erken kalkarken, kimi geç saatlere kadar oturmayı, sabah erken kalkmak yerine öğleye yakın saatlerde uyanmayı seviyor. “Uyku argosu”nda birinci gruba “tavuklar”, ikinci gruba “baykuşlar” deniyor. Peki, hangi grup daha şanslı? Yanıtım “tavuklar daha şanslı” şeklinde olacak. Zaten kronobiyolojimiz de bize böyle emrediyor. İnsanlar binlerce yıl güneş battıktan kısa bir süre sonra uykuya geçip ertesi sabah güneş doğarken uyanarak yaşamlarını sürdürmüşler ve bu ritim kronobiyolojimizin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş.
Özeti şudur: Uyku süresi kişiye göre değişir. Çocuklarda uzun, yaşlılıkta daha kısa gibidir. Yenidoğan bebek ilk 3-4 aylık dönemde günün neredeyse üçte ikisini uyuyarak geçirirken 70’ini deviren biri günün dörtte birini uykuyla geçirdiğinde “harika bir gece” geçirdiğini kabul eder.

Tiroidim tembel mi, çalışkan mı

En kestirme yol kanınızdaki TSH seviyesini ölçen bir laboratuvar analizi (hs-TSH testi) yaptırmanızdır. Bu test tiroit fonksiyonlarını değerlendirmede bir tür altın standart gibidir. Ama yine de imkanınız varsa TSH testine ilave olarak T4 ve T3 seviyelerinizi de öğrenmeye çalışın.
Neticenin değerlendirmesini ise doktorunuza bırakın. Peki “hangi doktor?” diyorsanız tavsiyem şu: Tiroit bezinizin normal çalışıp çalışmadığını değerlendirmede bir aile hekimi veya iç hastalıkları uzmanı da yeterli ve yetkilidir. Ama “kalp sağlığı sorununuz varsa, hamileyseniz, herhangi bir organ yetmezliğiniz söz konusuysa, 18 yaşın altındaysanız, tiroit bezinizde nodül veya iltihap gibi bir sorun varsa” probleminizin değerlendirilmesini bir endokrinoloji uzmanına bırakmanızda fayda var.

Hamileler omega-3 desteği kullanmalı mı

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hastalıkta ve sağlıkta egsozom mucizesi 20 Mayıs 2024 | 188 Okunma Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 666 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 514 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma