Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Kolajensiz olmaz mı?

Kolajen olmadan olmaz mı? Olmaz! Olmaz çünkü kolajenimiz vazgeçilmez bir hazinemiz. Sadece cildimiz değil kaslarımız, kirişlerimiz ve kemiklerimiz de kolajensiz yapamaz. İçleri boşalır. Yapıları koflaşır....

18 Ekim 2018 | 8.946 okunma

Kolajen olmadan olmaz mı? Olmaz! Olmaz çünkü kolajenimiz vazgeçilmez bir hazinemiz. Sadece cildimiz değil kaslarımız, kirişlerimiz ve kemiklerimiz de kolajensiz yapamaz. İçleri boşalır. Yapıları koflaşır. Güçleri azalır ve kırılganlaşır. Yeterli bir kolajen rezervi için akılcı beslenmeli gerektiğinde de dışarıdan kolajen desteği almalıyız. Yaş ilerledikçe ona ihtiyaç artıyor. Biz yaşlandıkça da doğal kolajen üretimimiz azalıyor.


30’lu yaşlarda yüzde 1 olan yıllık kayıp, menopoz döneminde yüzde 2’ye 3’e çıkıyor. Menopozun ilk 4-5 yılındaki kayıp yüzde 5’i bile bulabiliyor. Kimin ne dozda ne süre ve hangi desteklerle kolajen rezervini arttırabileceğine ise biyolojik rakamlar ve o rakamları doğru yorumlayabilen uzmanlar karar veriyor.
Özeti şudur: Bol bol kelle, paça, sakatat yiyin. Kemikli ve sulu et yemeklerini tercih edin. Kolajen üretimini uyarmak için de bol C vitamini zengini sebzeler, meyveler ve sülfür zengini besinler (turp, lahana, karnabahar) tüketin.

Filizlenmiş mercimeği denediniz mi?

Mercimek en faydalı baklagillerden biri. Bana sorarsanız belki de en iyisi. Özellikle siyahı ayrıca ciddi bir de antioksidan bombası. Mercimek filizlendiğindeyse o antioksidan güç, 2 katına çıkıyor. Filizlendirilmiş mercimeği salatalarınıza, çorbalarınıza ekleyin. Atıştırmalık olarak tüketmeyi bile deneyin.
Mercimeği filizlendirmek için basit bir konserve kavanozu yeterli. Kavonozda bir gece ıslatıp bekletin. Ertesi gün süzün ve günde 2 defa ıslatıp süzerek iki gün daha bekletirseniz filizlenmiş mercimeğiniz kullanıma hazır demektir. Not: Filizlenmiş nohut (antioksidan gücü 4 kat artar), fasulye ve bezelyeyi de deneyin. Filizlendirilmiş bakliyat müthiş bir besindir, hepsini deneyin.

Kolajen anayasası

Her şeyin olduğu gibi kolajen zengini olmanın da bazı kuralları var. Eti kemiğinden ayırmamak, sulu, kemikli tencerede kısık ateş de uzun süre kaynatılarak pişirilen ev yemeklerine geri dönmek lazım. Unuttuğumuz sakatat lezzetlerine paça çorbalarını, kılçığı ile yenebilen balıkları tercih etmek de basit ama etkili bir ayrıntı. Keza balıkların da zaten kolajen deposu oldukları unutulmamalı. Kolajen üretimini azaltan uykusuzluk alkol, sigara, aşırı güneş gibi zararlılardan uzak durulmalı. Düzenli aktivitenin özellikle de yürüme ve yüzmenin kolajen üretimini hızlandırdığı hatırlanmalı. C vitamininden zengin sebze ve meyvelere daha çok şans tanınmalı.
Takviye planı yapılırken de Hyalüronik asit, Alfa lipoik asit, Çinko, Acai Berry gibi cilt dostu antioksidanlara öncelik tanınmalı. Gerektiğinde de doğru kolajen desteklerinden özellikle de kolajen peptidlerden sık sık faydalanmalı...

Hangi kolajen?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 467 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma