Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Çocuklarımız niye şişmanlıyor

Çocuk ve gençlerin çoğu fazla kilolu. Önemli bir bölümü de obez. Sorun her yıl okullar açılırken gündeme geliyor, "balık hafızalı toplumsal yapımız" nedeniyle de unutulup gidiyor. Oysa konu...

10 Ekim 2015 | 157 okunma

Çocuk ve gençlerin çoğu fazla kilolu. Önemli bir bölümü de obez. Sorun her yıl okullar açılırken gündeme geliyor, "balık hafızalı toplumsal yapımız" nedeniyle de unutulup gidiyor. Oysa konu çok önemli.

Çocuk ve gençlerin kilo sorunu yarınlar için daha çok şeker, kalp-damar hastası, hipertansiyon hastası anlamına geliyor. İşin komik tarafı kimse de suçu üzerine almıyor.
Anne-babalar "Biz evde doğru besliyoruz, problem okullarda" derken, okul yöneticileri de "okullarda sorun yok, anne babalar çocuklarına beslenmeyi öğretmiyor" diyerek topu taca atıyor.
Gıda endüstrisi ise oralı bile değil, ürettiklerinin sağlıklı olduğu iddiasında.
Kısacası Temel'in fıkrası gibi bir durum var: Hastalanınca doktor doktor gezen, sonra da yaşamını yitiren Temel bakın mezar taşına ne yazdırmış: "Hastayım dedim inanmadınız, bakın ne oldu?"

SUÇLU KİM?
Muhakkak ki burada da "gizli suçlular" var. Peki, asıl suçlu kim? O suçluyu hepimiz biliyoruz ama net ve açık olarak söyleyemiyoruz.
Konuyu uzatacak değilim, bugün çocuk ve genç obezitesindeki patlamanın gözden kaçan çok ama çok önemli bir nedenini -daha önce defalarca yazdığım bir sebebi- yani asıl suçluyu Harvard Tıp Okulu'ndan Prof. Dr. Frank Hu ve arkadaşlarının yaptığı büyük bir analizin rakamsal sonuçlarını gündeme getirerek ilgililere yeniden hatırlatmak istedim.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 467 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 440 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 522 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma