Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Beyninizi dinlendirin

Hürriyet Gazetesi Yazarı Osman Müftüoğlu'nun bugünkü (22.10.2022)''Beyninizi dinlendirin'' başlıklı yazısı.

22 Ekim 2022 | 740 okunma

Beyin sisi, odaklanma zorluğu ve unutkanlık yaşadığımız son günlerin en önemli “beyinsel” daha doğrusu “zihinsel” sorunları.

Çoğu kişide bu sorunlara depresyon, anksiyete, sersemlik, hatta giderek ilerleyen bellek bozukluğu/demans bile eşlik edebiliyor. Kısacası 40 yıllık bir hekim olarak şu bilgiyi net ve açık olarak sizinle de paylaşabilirim: Şimdiye kadar görmediğimiz ölçüde bir bilinç bulanıklığı, dikkat dağınıklığı ve benzeri beyinsel sorunlardan yakınıyoruz. Bunun birden çok nedeni var ama isterseniz gelin bugün o nedenleri bir yana bırakıp internette tesadüfen bulduğum ve çalışkan aile hekimi meslektaşım Dr. Taner Akman’a ait olduğunu öğrendiğim “BEYNİ DİNLENDİRMEK” başlıklı 20 maddelik “BEYİN EGZERSİZİ”ni bir kenara not edelim.

Bu arada size Dr. Taner Akman’ı tanıtmak isterim. Dr. Taner Akman çalışkan, araştırıcı ve gözlemci bir aile hekimi. Bugüne kadar üç kitap yazdı. Özellikle ilk kitabı “Ben Büyüyünce Doktor Olmıycam” gerçekten ilgi çekici, çarpıcı ve farklı gözlemlerle dolu. Tavsiye ederim, siz de benim gibi bu kıymetli hekimi izleme listenize alınız.

1. Beyin açık havadayken ve ayaktayken daha iyi çalışır. İnsan beyninin ayaktayken yaklaşık yüzde 10 daha fazla çalıştığı düşünülmektedir. Önemli kararlar almayı açık havada veya doğada deneyebilirsiniz.

2.  Yürürken kolları sallamak beynin performansını olumlu etkiliyor. Önemli kararlarınızı açık havada, kollarınızı sağa sola sallayarak yürürken almaya ne dersiniz?

3. Yabancı bir dil öğrenme beyni güçlendiriyor. Her gün birkaç yeni kelime öğrenip kullanabilirsiniz. Sözlük okuyabilirsiniz.

4. Zihinsel jimnastik/antrenman yapın. Bunun için çeşitli bulmacaları çözebilirsiniz. Satranç gibi akıl oyunları oynayın.

5. Rutin olarak tekrar ettiğiniz davranışlardan vazgeçin. Bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diğer elinizle taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin.

6. Entelektüel zevklerinizi geliştirmek için her gün mutlaka iyi bir özdeyiş antolojisinden birkaç cümle okuyun. Beyninizi kaliteli cümlelerle besleyin.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.407 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 477 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 441 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 527 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 538 Okunma