Orhan Miroğlu Star Gazetesi

Yeni bir diyalog ve müzakerenin temel şartı

Yeni bir fikir değil ama HDP çevrelerinde, son zamanlarda medyada sıkça dile getiriliyor: ‘Bahar aylarına kadar müzakere masasına dönülmez ve çözüm için adım atılmazsa, karlar erimeye...

21 Ocak 2016 | 1.737 okunma

Yeni bir fikir değil ama HDP çevrelerinde, son zamanlarda medyada sıkça dile getiriliyor:

‘Bahar aylarına kadar müzakere masasına dönülmez ve çözüm için adım atılmazsa, karlar erimeye başladığında, PKK’lı gruplar daha kalabalık bir şekilde şehirlere inecekler ve çatışmalar daha korkutucu boyutlara ulaşacak.’

Özetle söylenen bu.

Türkiye’de kışı dağlarda geçiren, karların erimesini bekleyen PKK’li kaç kişi var, ya da kaldı mı, çok belli değil ama Rojava, Kuzey Irak ve Türkiye’deki PKK’li grupların geniş bir coğrafyada, mobilize olması için baharı beklemelerine gerek yok şüphesiz. Yaşadıklarımız bu gerçeği açıkça ortaya koyuyor. Kandil’den gelen açıklamalar, bir süre önce daha farklıydı. Bu kış final kışı olacak deniliyordu. Kışa rağmen, belli il ve ilçelerde çatışmalar devam ettiğine göre, PKK bu kışı gerçekten de final kışı olarak görüyordu, yani final için baharın beklenmesine gerek görülmüyordu.

Savaşmak için baharı beklemek, 90’lı yıllarda geçerliydi, kışın mağaralara çekilen gruplar, kışı dağlarda geçirir bahar aylarında da eylemler başlardı.

Çözüm süreciyle başlayan şehirlere inme harekatı ve inenlerin şehir kadrolarıyla buluşması, 2012 yılından bu yana PKK’nin izlediği bir yöntem. Çözüm sürecinin yarattığı elverişli iklimde, şehirlere hem silah hem insan tahkimatı yapıldı. Hendeklerle mücadeleye başlandığı tarihten sonra, PKK çok sayıda kayıp verdi ama belli ilçe ve şehirlerde, iki yıl önce oluşturduğu yapıları ve yarattığı fiziki şartları korumaya devam ediyor.

Öcalan’ın, bu netameli süreç başlarken, ortaya koyduğu ikircikli tavır ama bir yandan da sanki bugünü gören analizler ve açıklamalar yapması, doğrusunu söylemek gerekirse, PKK’nin ‘savaşı’ dağlardan şehirlere taşımasına katkı sağladı.

Öcalan, hatırlanacaktır, çözüm olmazsa, PKK’nin dağlardan şehirlere ineceğini ve otuz yıl önce, Eruh ve Şemdinli’yle başlayan çatışmaların şehirlere taşınacağını ifade etmiş ve bu yeni dönem için de, yeni bir gençlik yapılanmasına işaret etmişti. O gençlik yapılanmasının temeli-YDG-H bu açıklamalardan sonra kuruldu. Tıpkı HDP geleneğinden gelen siyasetin 18 yıl sonra 2007 meclise girmesiyle beraber, KCK’nın kurulması gibi..

KCK ve YPG-H’ın kurulmasının, barışın güçlenebileceği dönemlere rastlaması, PKK’nin en azından 2007 yılından bu yana, Türkiye’nin siyasi ortamını ve gelişmeleri, kendi mantığı çerçevesinde iyi ve isabetli okuduğunu gösteriyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazmaya kısa bir mola veriyorum 17 Nisan 2016 | 1.566 Okunma 'On yıl barışı beklemek, bir gün savaşmaktan iyidir' 14 Nisan 2016 | 984 Okunma Diyarbakır-Erbil Hattı 13 Nisan 2016 | 1.483 Okunma Bir din adamının gözüyle, Cizre ve bölgede durum-3 12 Nisan 2016 | 2.181 Okunma Bir din adamının gözüyle Cizre’de ve bölgede durum-2 11 Nisan 2016 | 3.895 Okunma