Orhan Bursalı Cumhuriyet Gazetesi

Yeni savaş türü ekonomik çökertme ne kadar başarılı olabilir?

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Orhan Bursalı'nın bugünkü (10.03.2022)'' Yeni savaş türü ekonomik çökertme ne kadar başarılı olabilir?'' başlıklı yazısı.

10 Mart 2022 | 243 okunma

ABD (ve kuyruğunda Avrupa) her zaman ticareti uluslararası bir şantaj aracı olarak kullanageldi. Bunun adı: Ambargolar. Halihazırda kaç ülkeye ambargo uyguluyor bilmiyorum ama Venezüella ve İran ilk akla gelenler. Şüphesiz Kuzey Kore, onu saymıyorum bile.. Tabii Türkiye de var! Kritik malzemeler, yüksek teknolojiler ve silah başta geliyor. Bazı şirketlerimizin ABD’ye mal satması yasak örneğin.

İran bunun acısını en çok çeken ülkelerden biri. Hâlâ büyük ölçekli ambargolar ve yaptırımlarla boğuşuyor.

ABD daha düne kadar Venezüella’daki “halkçı rejim”i yıkmak için askeri operasyonlar planlıyordu. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olan Venezüella’nın petrollerine sahip çıkma denemelerine, Amerikan petrol şirketlerinin zarar görmesine karşı büyük tepki, rejimi yıkmak için Amerikancı muhalefeti ülke çapında ayaklandırmıştı. Bir sürü ambargo uygulaması dahil.

Şimdi ise Biden yönetimi şu anki çıkarları gereği, adamlarını Maduro’nun ayaklarına gönderdi. Amacı, Rusya’ya uygulamaya koyduğu petrol alımı yasağının yaratacağı büyük açığı Venezüella’nın kapatmasını sağlamak. “Size uyguladığımız petrol ihracatı yasağını gelip hafifletelim”... Kesin bir bilgi yok ama Venezüella’da iktidarı yıkma suçlamasıyla içeri atılan iki Amerikalının serbest bırakılmasını sağladılar.

ABD, ambargolu İran’ın petrol üretim ve satışı için önerilerde bulunmaya hazırlanıyor!!!

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir çıkmaz sokakta yeniden iktidar arayışı 22 Mayıs 2025 | 109 Okunma Hukuksuz ve özgürlüksüz ortamda sözde barış çözümü 20 Mayıs 2025 | 122 Okunma Ata’nın hedeflerinden çok uzağa düşen bir ülke 19 Mayıs 2025 | 75 Okunma Aziz Sancar için milletimiz harekete geçti 18 Mayıs 2025 | 205 Okunma Silah bırakmanın zaman ve koşullarını İmralı ve PKK belirledi 15 Mayıs 2025 | 164 Okunma