Orhan Bursalı Cumhuriyet Gazetesi

Kore: Halk borçluluktan ölüyor! Bir felaket filmi...

Kore: Halk borçluluktan ölüyor! Bir felaket filmi...

11 Ekim 2021 | 665 okunma

Şu sırada felaket bir Kore filmi izliyorum, içiniz kaldırmayabilir, çocukları uzak tutmalı. Karanlık bir gelecek (distopya) tablosu çiziyor 9 bölümlük Kalamar Oyunu. Bu filmler de gelir beni bulur! (Yoksa ben mi onları buluyorum?!) Ama dizi çarpıcı, şoke edici.

Daha önce de, hemen hemen eşzamanlı yine Oscar ödüllü bir Kore filmi izlemiştik: Parazit. Parazit, Kore’de yoksulluğu anlatırken zenginlerle olan büyük farklılığı vurguluyordu. Ama Kalamar Oyunu (Squig Game) tamamen distopik bir gelecek kurgusu içinde geçiyor.

BORÇ İÇİNDE YÜZEN HALK


Kalamar Oyunu, Kore’deki halkın büyük borçluluğu, bunun doğurduğu iş hayatı ahlaksızlıklarını ve korkunç yoksulluğun üzerine bina edilmiş bir dizi. Çıkmaz içinde bir ülkedeki yüz milyonlarca borca batmış insanlara çıkış veya kurtuluş yolu olarak yüzde 99 ölüm ve yüzde 1 milyarderlik vaat eden bir oyunun içine girmek sunuluyor. Daha iki bölüm izledim, şimdilik yeter..

Dizide borç krizinin girdabı içinde her kesimden insan var. Borçlarını ödeyebilmek veya hayatını da sürdürebilmek için uyuşturucu, kumar, hırsızlık....

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Taksim bir kültürel mirastır ve ne anayasası ayol? 02 Mayıs 2024 | 117 Okunma Bir Akşener başarısı: İYİ Parti arındı, MHP’liler kaldı 30 Nisan 2024 | 753 Okunma Cumhurbaşkanı ve milletin değerleri söylemi, nedir bu? 23 Nisan 2024 | 101 Okunma Millet oyunu geri alır mı? Veya radikal dönüşüm mü? 22 Nisan 2024 | 228 Okunma Saray suçlu arıyor, 900 milyar borca bak diyen yok mu? 21 Nisan 2024 | 357 Okunma