Oray Eğin Habertürk Gazetesi

Kapımızda savaş ihtimali giderek güçleniyor

Pompeo’nun İsrail ziyareti, şimdi İranlı fizikçinin suikastı de Türkiye’nin yanı başında Trump ve Netanyahu’nun birlikte bir iş çevirdiğinin göstergesi.

28 Kasım 2020 | 1.019 okunma

Asıl soru hiçbir zaman Donald Trump’ın gidip gitmeyeceği değil, giderken ne kadar zarar vereceğiydi. Görevi 20 Ocak’ta bitecek olan Trump bu kısa sürede savaş bile çıkarabilir. Dün, İranlı nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade’nin büyük ihtimalle İsrail tarafından öldürülmesi Trump’ın giderayak çıkarmak istediği savaş için yeterli ortamı oluşturacak gibi gözüküyor. İran bu suikastın intikamının mutlaka alınacağını söylüyor, Trump ise saldırı için tek bir Amerikalının canına zarar gelmesini bekliyor.

Aslında Trump göreve geldiği günden beri İran’a saldırmanın veya İran’ı kışkırtmanın bir yolunu arıyor. İki ülke arasındaki gerginliğinde olgun tarafın İran olduğunu görmek şaşırtıcı, ama durum bu. İran şu ana kadar serin kanlılığını korumuşa benziyor. Sene başında Kasım Süleymani’nin öldürülmesine tepki verdi, ama bir İran-ABD savaşına yol açacak şiddette değil, göstermelik, simgesel bir tepkiydi daha çok. Yeni yönetime iki aydan daha kısa süre kalmışken Fahrizade’nin öldürülmesine de böylesi bir mesafeli tepki vermesi olası bir savaşı engelleyebilir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 184 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 313 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 899 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 302 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 190 Okunma