Okan Müderrisoğlu Sabah Gazetesi

Almanya... Yeni ve zorlu dönem!

Başbakan Binali Yıldırım ile Belarus ve Almanya yolundayız. Seyahatin Almanya ayağı oldukça önemli. Hem Türkiye-Almanya ilişkilerinin normalleştirilmesi hem de Zeytin Dalı Harekâtı'nın uluslararası...

15 Şubat 2018 | 3.560 okunma

Başbakan Binali Yıldırım ile Belarus ve Almanya yolundayız. Seyahatin Almanya ayağı oldukça önemli. Hem Türkiye-Almanya ilişkilerinin normalleştirilmesi hem de Zeytin Dalı Harekâtı'nın uluslararası yansımaları bağlamında.

Almanya'da yeni hükümet kurma çalışmaları son aşamaya gelirken Yıldırım'ın, Berlin'de Şansölye Merkel ile görüşmesi başlı başına bir gösterge. Rheinmetall şirketinin Leopard tanklarının modernizasyonuna dönük defansif tutumunun değişmesi ve sözleşme imzalanması da dikkate değer bir başka ayrıntı.

Tabii iki tarafta da var olan çaba, "paranteze alınan sorunlar gündeme getirilmeyecek" demek değil. Bilhassa Almanların, "Deniz Yücel" dosyasındaki tavrında bir değişiklik yok. Aynı şekilde geniş tabanlı koalisyon hükümetinde, Türkiye-AB entegrasyon süreci ile Gümrük Birliği'ni yenileme iradesinin dondurulması kararı alınması başlı başına bir mesele.
Yine de dünü dünde bırakıp, ileriye bakma niyetini bir kenara not etmek gerek! Ve kuşkusuz kritik zirve, "Münih Güvenlik Konferansı." 54 yıllık geçmişi olan konferans, etkili bir uluslararası platform. Başbakan'ın hitabı, ikili görüşmeleri ise büyük bir fırsat.

Türk-Amerikan ilişkilerinin büyük sınamadan geçtiği, Avrupa-Atlantik ilişkilerinin, NATO'nun rolünün sorgulandığı bu ortamda, Ankara'nın, küresel-bölgesel güvenlik ve terörle mücadele noktasında ödediği bedeller, müttefiklerinin çift ajandalı tutumları ile birlikte masaya yatırılacak.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstihdam ve rekabet gücü için ortaklık 30 Nisan 2024 | 1.335 Okunma İYİ Parti... Acil yoğun bakım! 28 Nisan 2024 | 652 Okunma Siyasi mahalleler hareketli 27 Nisan 2024 | 109 Okunma Görmesi netleşen Özel, açıkgöz CHP’liler... 25 Nisan 2024 | 331 Okunma Makbule Atadan... ‘İnsanüstü Atatürk... Hakiki Atatürk’ 23 Nisan 2024 | 216 Okunma