Okan Müderrisoğlu Sabah Gazetesi

64. Hükümet'in başarı kriterleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 64. Hükümet'in Programı, dün TBMM'de okundu. Şimdiden hayırlı olsun. Hükümet Programı üzerinde okuma yapılırken, dikkat edilecek ilk nokta...

26 Kasım 2015 | 177 okunma

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 64. Hükümet'in Programı, dün TBMM'de okundu. Şimdiden hayırlı olsun.
Hükümet Programı üzerinde okuma yapılırken, dikkat edilecek ilk nokta "siyasi önceliklerdir." Nitekim Başbakan Davutoğlu da 64. Hükümet'i, "reform" eksenli tanımlamış ve 6 önemli reform alanı belirlemiş: 
1- Demokratikleşme ve adalet. 2- Eğitim. 3- Kamu yönetimi. 4- Kamu maliyesi. 5- Reel ekonomide köklü değişim. 6- Öncelikli dönüşüm programları. 

***


Yeni Hükümet'in hedefleri kadar işleyişi de önemli olacak. Bu nedenle özellikle bakılması gereken üç alan söz konusu: 
1- Cumhurbaşkanı ile ilişkiler. 2- Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi. 3- Paralel Devlet Yapılanması ile mücadele. 
 Birinci madde için Sn. Davutoğlu'nun özel bir paragraf açması mühim. "Milletimizin büyük bir teveccühü ile seçilen Sn. Cumhurbaşkanımıza, Meclis çalışmalarımız başta olmak üzere, kurumlarımızın uyumlu ve etkin çalışması için vereceği destekten dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. 2002'den sonraki büyük dönüşümü gerçekleştiren Sn. Cumhurbaşkanımızdan devraldığımız güçlü mirası aynı doğrultuda geleceğe taşıyacağımızı ifade etmek isterim" sözünü not etmekte fayda var. 
 İkinci maddedeki vurgular Seçim Beyannamesi'nden Hükümet Programı'na yansımış: 
"... Sivil, katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü bir demokratik ve sivil anayasanın yapımına öncülük etmeye kararlıyız." 
"... Bir yandan vesayetçi bir şekilde kurgulanarak demokratik doğasından koparılmış parlamenter sistemin yol açtığı siyasal istikrarsızlıklar, öte yandan Yeni Türkiye vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim dolayısıyla, Başkanlık Sistemi'nin daha uygun bir yönetim modeli olduğuna inanıyoruz." 
 Üçüncü madde de Program'da karşılık bulmakta... 
"Yargı ve güvenlik bürokrasisini, sivil toplumun çeşitli kesimlerini ve iş dünyasını tesiri altına almaya çalışan Paralel Devlet Yapılanması ve bu yeni vesayet odağının siyaseti kendi hedefleri doğrultusunda dizayn etme çabaları, bürokrasi içinde şeffaflığı yok eden gayretleri milli güvenliğimizi tehdit etmektedir. Bu yapıları ortadan kaldıracak şekilde mücadelemize devam edeceğiz." 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyasette yankı odalarından çıkma zamanı... 04 Mayıs 2024 | 102 Okunma MHP ile konuşmak... 02 Mayıs 2024 | 439 Okunma İstihdam ve rekabet gücü için ortaklık 30 Nisan 2024 | 1.346 Okunma İYİ Parti... Acil yoğun bakım! 28 Nisan 2024 | 655 Okunma Siyasi mahalleler hareketli 27 Nisan 2024 | 111 Okunma