Nuri Elibol Türkiye Gazetesi

Trump’ın Suriye politikası

ABD Başkanı Trump’ın İran-Irak ve Suriye’de izleyeceği politika bölgenin en önemli aktör ülkesi olan Türkiye’yi her alanda etkileyecektir. Obama döneminde ABD, birlikte yola...

27 Ocak 2017 | 318 okunma

ABD Başkanı Trump’ın İran-Irak ve Suriye’de izleyeceği politika bölgenin en önemli aktör ülkesi olan Türkiye’yi her alanda etkileyecektir. Obama döneminde ABD, birlikte yola çıktığı Türkiye’yi yarı yolda bıraktı. Yarı yolda bırakmakla yetinmedi, Suriye’de Türkiye için tehdit oluşturan terör örgütü YPG ile iş birliği yaptı. Onları kara gücü olarak kullandı. YPG’ye ABD’den aktarılan silah ve mühimmatı YPG ve PKK, Türkiye’ye karşı kullandı. Rusya’nın Suriye’ye tüm gücüyle gelip yerleşmesine başlangıçta seyirci kalan Obama yönetimi; hem muhaliflere gereken desteği esirgedi hem de Türkiye’nin ‘güvenli bölge’ teklifine sıcak bakmadı. Eğer ‘güvenli bölge’ teklifinin gereği yapılsa idi hem bu kadar mülteci olmayacak hem de daha az insan ölecekti. Suriye’nin bu hâle gelmesinde Obama’nın günahı büyük. Şimdi özellikle Suriye’de yeni Başkan’ın ne yapacağını herkes merak ediyor.

Obama’nın DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’un Trump döneminde de aynı göreve devam edecek olması ‘Suriye politikasında değişim olur mu?’ umudunu azaltıyor. Özel temsilcinin YPG merakı devam edecek mi? Bilmiyoruz. Ama eğer Türkiye birinci ağızdan Trump’a tıpkı Fırat Kalkanı operasyonunda olduğu gibi ABD’nin Suriye’de DEAŞ’la mücadelede YPG gibi bir terör örgütüne ihtiyacı olmadığı iyi anlatılırsa bu sorun çözülebilir. Artık iyice belli oldu ki, ABD, DEAŞ’a karşı kendi kara gücünü kullanmayacak. Eğer Türkiye Suriye’de DEAŞ’a karşı kullanılacak kara gücü için garanti verirse Trump yönetimi YPG ile iş tutmaktan vazgeçebilir. İşin en başında Türkiye bunu sağlasaydı belki de ABD-YPG yakınlaşması hiç olmayacaktı.
Suriye konusunda Trump’ın, Türkiye’nin yaklaşımlarına yakın olduğu açık. ABC kanalına verdiği mülakatta; milyonlarca Suriyeli mültecinin AB’ye alınmasının büyük bir hata olduğunu ifade ederek “Suriye’de kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağım” diyor. ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının Suriye’de ve komşu ülkelerde güvenli bölgeler oluşturulması için üç ay içinde taslak bir plan hazırlamaları ile ilgili bir Başkanlık Kararnamesi çıkaracağı konuşuluyor. Eğer bu gerçekleşirse Türkiye’nin tezi hayata geçmiş olacak. Bu adım, her alanda Türkiye’nin elini rahatlatacaktır. Türkiye gücünü ve imkânlarını PKK-YPG ve Irak’ın kuzeyindeki gelişmelere teksif edecektir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 778 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 348 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 119 Okunma