Nilgün Cerrahoğlu Cumhuriyet Gazetesi

Türkiye NATO’dan atılır mı?

“Türkiye’yi NATO’dan atalım!” sözü ilk ne zaman çıktı?  Dün Ceyda Karan’ın “Türkiye’yi NATO’dan çıkartalım” yazısını okurken...

24 Ocak 2016 | 932 okunma

“Türkiye’yi NATO’dan atalım!” sözü ilk ne zaman çıktı? 
Dün Ceyda Karan’ın “Türkiye’yi NATO’dan çıkartalım” yazısını okurken düşündüm. 
Karan’ın yazısı şöyle bitiyordu: “Çok üst düzey bir ABD Dışişleri yetkilisi, Avrupa’danişittiğimiz rivayetleri doğrulayarak (şunu) dile getirdi: ‘Avrupalılar (ABD’ye) Türkiye’yi NATO’dan çıkartalım dediler. Biz ittiraz ettik.’ İşler bu raddeye varmış...” 
Filmi geri sardığımda “Türkiye’yi atalım!” fikrinin NATO koridorlarında ilk dillendirildiği dönemin tam Gezi sonrası..“2013 yazı”na isabet ettiğini hatırladım. 
Daha sonra “Çin füzeleri” skandalı patlak verince, NATO içindeki “Türkiye huzursuzluğu” kuşkuya yer vermeyecek şekilde su yüzüne çıkmıştı.
O tarihte bunu çeşitli defalar yazdım. 
Konuyu ilk bana açan İtalya’nın tanınmış askeri strateji uzmanı Stefano Silvestriolmuştu. 
Silvestri, bunu ilk defa “Ankara ile öyle bir noktaya gelindi ki, NATO içindeki varlığınızbile sorgulanabilir!” sözleriyle (Bknz. Sağnak: “Stratejik Özerklik ve Çin Füzeleri” 1 Ekim 2013) ifade etmişti.

Sebep: İslamcı dış politika 
Çin füzeleri tartışması uzayınca o dönemde İtalya’nın ünlü düşünce kuruluşu IAI-Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nü yöneten Silvestri ile uzun bir söyleşi yapmış, “bunoktaya nasıl gelindiğini”sormuştum.
“Türkiye-Batı arasında derinleşen güven krizinden” bahseden askeri strateji uzmanı; “Erdoğan’ın Avrupalılarla fazla bir ilişkisinin kalmadığını” ve “Türkiye’nin İslamlaşan dış politikasının NATO ile çatışan hale geldiğini” anlatmış, şunları eklemişti: 
“Tüm yol ayrımları gibi kopuş birden yaşanmaz. Ama büyük bir kriz her şeyihızlandırır.”(Bknz. Sağnak: “Türkiye Nereye Gidiyor?” 15 Ekim 2013)
O gün bugün İtalyan basınında da konuyla ilgili yazılar çıkıyor. İçlerinde “Türkiye’nin5-7 yıl içinde NATO’yu terk edebileceğine dair” takvim verenler bile oluyor. 
Bu konudaki son yazıyı on gün önce ABD istihbaratına yakınlığı ile tanınan (Berlusconi ailesinin gazetelerinden) “Foglio” da okudum. “Stratejik özlemler ve siyasi İslam Türkiye’yi NATO ve Avrupa’dan uzaklaştırıyor. Ama Amerika (Ankara’yı) yanında tutmak istiyor” başlıklı yazı (14 Ocak); “Türkiye’nin Ortadoğu politikasının kaypaklığını yorumlayan Amerikalı politiolog Edward Luttwak, Batı’nın Ankara’yı NATO içinde tutmaktaki çıkarını sorguluyor ve açıkça (Türkiye’nin) NATO’dan atılmasını savunuyor” sözleriyle başlıyor…

Macera arayışı 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024 | 69 Okunma 1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 561 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma