Nilgün Cerrahoğlu Cumhuriyet Gazetesi

Çözüm Sürecinden Sürecin Çözülmesine

“Çözüm süreci”... “Barış süreci”... “Açılım süreci” de neyin açılımı? Neyin çözümü? Kiminle barış?.. diye aylar önce yazmıştım......

24 Mart 2015 | 151 okunma

“Çözüm süreci”... “Barış süreci”... “Açılım süreci” de neyin açılımı? Neyin çözümü? Kiminle barış?.. diye aylar önce yazmıştım... “Çözüm süreci” muamması için ayrıca şunları da burada kayda düşmüştüm: 
Dünyada benzer süreçlere verilen isimlere açıp bakın, bizdeki gibi böyle adı konmayan, neyi tarif ettiği tam bilinmeyen genel geçer bir “süreç” markasına rastlayamazsınız. 
Bu oranda ciddi, köklü, tarihi bir sorunu çözmek iradesi ortaya konduğunda; önce adıyla sanıyla adres betimlenmesi yapılır. 
“Kuzey İrlanda Barış Süreci” örneğin... 
Veya... 
“Bask Barış Süreci/İspanya-Bask Barış Süreci” 
İnternette araştırın... 
Kilometre taşı tüm çözüm/barış süreçlerini içeren siyasi başlıkların; hep üzerine basa basa konunun muhataplarını açıkça zikrettiğini göreceksiniz. 
Afaki “çözüm süreci” ile yalnız Türkiye’den söz ediliyor. 
Vikipedi’ye bu kaydı düştüğünüzde karşınıza sadece “AKP hükümeti tarafından başlatılan ve halen devam eden sürecin adıdır” diye bize mahsus Türk örneği geliyor. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024 | 69 Okunma 1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 561 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma