Nihat Hatipoğlu Sabah Gazetesi

Mallarınızı zekâtla koruyun

Zekât, arınma ve bereket demektir. Fıkıh dilimizde zekât, belirli yerlerde harcamak üzere dini ölçülere göre zengin sayılan kişilerin mallarından alınan belli payı kasteder. Kur'an-ı Kerim'de zekât kelimesi...

28 Nisan 2022 | 148 okunma

Zekât, arınma ve bereket demektir. Fıkıh dilimizde zekât, belirli yerlerde harcamak üzere dini ölçülere göre zengin sayılan kişilerin mallarından alınan belli payı kasteder. Kur'an-ı Kerim'de zekât kelimesi iki yerde (Kehf 18/81, Meryem 19/51) geçer ama sözlük anlamı toplam otuz ayette geçer.
Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde zekât ve namaz beraber anılır. Bu da iki ibadetin birbirini tamamladığı anlamına gelir. Biri maddi dünyamızı, öteki ise manevi hayatımızı temizler.

MAHSULLERİN DE ZEKÂTINI VERMEK GEREKİYOR
Peygamberimiz malların zekâtla korunduğunu hatırlatır (Et- Tergip, C.1, S.520). Fakir ile zengini birbirine yaklaştıran zekât, malımızı bereketlendirir. Çünkü fakir, zekâtını veren zengine "Allah daha çok versin" diye dua eder. Zekâtın gerekliliği için kişinin zengin olması gerekir. Zenginlik ise borçlar ve bir yıllık zaruri ihtiyaçlar hariç belli bir miktar paraya veya ticaret malına sahip olmakla mümkündür. Bu şartlar oluşunca zekât vermek kişiye farz olur. Ayrıca hayvanların ve mahsullerin de zekâtını çıkarmak gerekir.
Nisab denilen zekât sınırı genellikle 80.18 gram altının parasal karşılığıdır. Bu sınırı...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ehl-i sünnet inancı nedir? 17 Mayıs 2024 | 204 Okunma Dua doğru ama ağız yanlış 10 Mayıs 2024 | 140 Okunma En büyük zikir Allah’ı anmaktır 03 Mayıs 2024 | 81 Okunma Bizi aldatan bizden değildir 26 Nisan 2024 | 117 Okunma Sosyal medya kirliliğine dikkat! 19 Nisan 2024 | 45 Okunma