Nihat Hatipoğlu Sabah Gazetesi

İslam, iç ve dış temizliğe önem verir

İnsan, ruhuyla insandır, bedeniyle değil. Ruhundaki zarafeti ve insani özelliklerini kaybeden kişi vahşileşir, yabanileşir, canavarlaşır. Dikkat edilirse din (ilmihal) kitapları temizlik bölümüyle başlar. Biz buna "taharet"...

07 Nisan 2023 | 71 okunma

İnsan, ruhuyla insandır, bedeniyle değil. Ruhundaki zarafeti ve insani özelliklerini kaybeden kişi vahşileşir, yabanileşir, canavarlaşır. Dikkat edilirse din (ilmihal) kitapları temizlik bölümüyle başlar. Biz buna "taharet" deriz. Çünkü İslam'da birçok ibadete başlamak için önkoşul, bedeni ve elbiseyi temizlemektir.
Siz abdest almadan, elbisenizi temizlemeden namaz kılamazsınız. Kâbe'yi tavaf edemezsiniz. Bu dış dünyanın temizliği için önkoşuldur. İç âlemin temizliği için de önkoşul, niyettir. Yani rızasını almak için yüce Allah'a içten yönelmektir. Niyetin yeri ise kalptir. Dil onun tercümanıdır. Kalpte ise takva aranır. Yani arınmak sadece O'nun sevgisini kazanmaktır.




PEYGAMBERİMİZİN UYGULAMALARI

Hz. Peygamber (SAV) bunu şöyle formüle eder: "Allah güzeldir, güzeli sever. Temizdir, temizi sever. İyidir, iyiyi sever. Durudur, duruluğu sever. Öyleyse evlerinizi temizleyiniz."
Mesajlar oldukça belirgindir. Üstünüzü...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ehl-i sünnet inancı nedir? 17 Mayıs 2024 | 5 Okunma Dua doğru ama ağız yanlış 10 Mayıs 2024 | 140 Okunma En büyük zikir Allah’ı anmaktır 03 Mayıs 2024 | 79 Okunma Bizi aldatan bizden değildir 26 Nisan 2024 | 117 Okunma Sosyal medya kirliliğine dikkat! 19 Nisan 2024 | 45 Okunma