Nedim Türkmen Sözcü Gazetesi

Devletin vergi ahlakı

Vergi, devletin ülkesi üzerindeki egemenlik hakkına dayanarak, kamu giderlerini karşılamak üzere, karşılıksız ve zorla aldığı ekonomik değerdir...

16 Mayıs 2019 | 170 okunma

Anayasamızda vergi ödevi başlıklı 73. maddede “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır” hükmü yer almaktadır.

Vergi ahlakını; vergiye ilişkin görev ve sorumlulukların zamanında, eksiksiz ve tam olarak yerine getirilmesi olarak tanımlamak mümkündür.

BİREYSEL VERGİ AHLAKINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Bireysel vergi ahlakını; vergi yükü, vergi adaleti, gelir düzeyi, yolsuzluk, kamu harcamalarının algılanma seviyesi, vergi cezaları, vergi afları, vergi denetimi ve vergi yapısı gibi ekonomik faktörler ağırlıklı olarak etkilemektedir.

Vergi ahlakını ekonomik faktörler kadar olmasa da devlete bağlılık, dini inanç, kültürel yapı, güven ve vatandaşlık bilinci, demokrasi, muhasebe meslek mensuplarının niteliği ve diğer mükelleflerin vergi ahlakına etkisi gibi unsurları içeren sosyo-kültürel faktörler de etkilemektedir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 93 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 131 Okunma