Nedim Şener Hürriyet Gazetesi

Gazze kasabı Netanyahu’nun oğlunun paylaşımı Uğur Mumcu’nun 30 yıl önceki yazısını teyit etti

Hürriyet yazarı Nedim Şener bu hafta 'Gazze kasabı Netanyahu’nun oğlunun paylaşımı Uğur Mumcu’nun 30 yıl önceki yazısını teyit etti' başlıklı yazısjnı kaleme aldı.

13 Aralık 2023 | 428 okunma

Uğur Mumcu, tam 30 yıl önce 7 Ocak 1993 günü Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde, İsrail gizli servisi MOSSAD, ABD istihbarat servisi CIA ile Barzani ve PKK arasındaki bağlantıyı anlattığı; “MOSSAD ve Barzani” başlıklı yazısını yazmıştı.

Bir gün sonra 8 Ocak günü Ankara’da İsrail Büyükelçisi kendisini davet ederek, konu üzerine sohbet ettikten sonra “Öldürülmekten kokmuyor musunuz?” diye sordu.

Eşi Güldal Mumcu, öldürülmeden önce eşinin ulaştığı gerçekleri şöyle anlatıyordu: “Uğur, Türkiye’de yaşanan terör olaylarını, Kürt isyanlarının karmaşık arka planını araştırdıkça, tahmin edilemeyecek birçok ilişkiye, ilginç bağlantılara; CIA, MOSSAD ve MİT ile Emniyet ve askeri istihbarat dahil birçok ülkenin istihbarat örgütünün varlığına ve bu arada Barzani’nin MOSSAD ve CIA ile ilişkilerini ortaya koyan yayınlara ulaşıyordu.”

Ulaştıkça, tehditler çoğalıyordu; PKK yöneticilerinden Yaşar Kaya, örgütün yayın organı Özgür Gündem’de Mumcu’nun infaz emrini yazmıştı adeta. Uğur Mumcu, PKK’lı Yaşar Kaya’nın yazısını gösterip: “Güldal bunlar beni öldürecek” dediğinde, “Nereden çıkarıyorsun?” diye soran eşine, “Uğur Mumcu’nun Kürtler için istediği bir şey var mı? Herkes maskesini çıkarsın!... Yoksa yüzlerindeki maskeyi biz yırtacağız. Biz yırtmazsak bile Kürt halkının dinamiği yırtacak” satırlarını göstererek, “Bundan daha açık söylemezler!” cevabını verdi.

İKİ HAFTA SONRA SUİKAST

Öyle de oldu, İsrail Büyükelçisi’nin uyarısı, PKK’lı Yaşar Kaya’nın tehdidi; iki hafta sonra 24 Ocak 1993’te Uğur Mumcu aracına yerleştirilen bomba ile öldürüldü. Güldal Mumcu tüm bu süreci suikasttan 20 yıl sonra yazdığı “İçimden Geçen Zaman-UMAG Yayınları” kitabında detaylarıyla anlattı. Suikastın üzerinden 30 yıl geçti ve Uğur Mumcu’nun 7 Ocak 1993’te yazdığı gibi, Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte, Kuzey Irak’taki Barzani yönetimi ile PKK terör örgütünün arkasındaki güç olan İsrail desteği; Başbakanı Netahyahu’nun oğlu Yair Netahyahu’nun Instagram hesabından “Free Kurdistan!” notu eşliğinde Kuzey Irak yönetiminin bayrağını paylaşması ile bir kez daha açığa çıktı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhur İttifakı’na Nurcu-Okuyucu Emniyet-Yargı darbesinin adı “Temiz Eller operasyonu” 13 Mayıs 2024 | 5.940 Okunma FETÖ’cüleri çıldırtan Casusluk Yasası 10 Mayıs 2024 | 1.936 Okunma Kürt katili PKK’nın ‘siyasi tetikçisi’ Bakırhan’ın kayyum üzerinden kaos planı 08 Mayıs 2024 | 2.324 Okunma Hakkında terör soruşturma ve yargılaması olan PKK/DEM’li 27 belediye başkanına kayyum yolda 06 Mayıs 2024 | 1.849 Okunma ‘İsmailağa devlete akredite bir cemaattir’... ‘Gerektiğinde cemaatlere operasyon yapmalı’ 03 Mayıs 2024 | 6.190 Okunma