Nasuhi Güngör Star Gazetesi

Erdoğan’ı feda etmenin cazibesi

Seçimlere doğru son haftaya girerken, AK Parti’yi yeniden şekillendirme ya da parti içinden bir yeni parti çıkarma hesapları daha fazla konuşulur hale geldi. Bunlar elbette seçim döneminin hesapları değil sadece. Geriye...

26 Ekim 2015 | 367 okunma

Seçimlere doğru son haftaya girerken, AK Parti’yi yeniden şekillendirme ya da parti içinden bir yeni parti çıkarma hesapları daha fazla konuşulur hale geldi. Bunlar elbette seçim döneminin hesapları değil sadece. Geriye doğru bakıldığında, belki de en az onüç ondört yıllık bir hamlenin yeniden planlandığını söyleyebiliriz.

Yaklaşık on yıldır, özellikle bazı güç merkezlerinde Tayyip Erdoğan için yapılan ‘öngörülemez lider’ analizini yeniden hatırlamakta yarar var. Acaba Erdoğan’ı ‘ne zaman nerede ne yapacağı belli olmayan’ ve ‘bir sonraki hamlesi hesaplanamayan’ bir lider olarak tarif edenlerle; onu 2002 seçimlerinde sözüm ona yargı kararıyla kurucu genel başkanı olduğu partinin seçim listesinden çıkaranlar farklı merkezler midir?

Tayyip Erdoğan’ı sistem dışı bırakma hamlesi, 2003’te Siirt’te yapılan ara seçimlerle bozuldu. Abdullah Gül’ün kısa süren başbakanlığının ardından Erdoğan, başbakan olarak yoluna devam etti. Ancak kendisini tasfiye etmeye ve AK Parti’yi farklı bir ‘akıl’la şekillendirmeye yönelik hamleler kesintisiz devam etti.

Geriye doğru baktığımızda bu planın tamamında bir şekilde paralel yapının olduğunu görebiliyoruz. Erdoğan’a destek vererek, bir şekilde başa çıkamadıkları sistemi yerle bir edip, daha sonra onu tasfiye edeceklerini düşünen güç merkezlerinin en önemli araçlarından biri paralel yapıydı. AK Parti’ye açılan kapatma davasından 2009 yerel seçimlerindeki kuşatmaya ve partinin yüzde kırkın altına inmesine; Oslo görüşmelerinin manipüle edilerek sızdırılmasından 7 Şubat’ta MİT Müsteşarı’nı indirmek üzere yapılan oyuna ve yakın tarihte Gezi saldırısından 17-25 darbe girişimlerine kadar herşeyin merkezinde ya da kenarında aynı yapının varlığı sözkonusuydu.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.242 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 316 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 639 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 645 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.571 Okunma