Mustafa Tunç Gazeteoku

Türk-Yunan Savaşı

Yunanistan ile aramızda gerginlik her zaman var olmuştur. Bunun başta Kıbrıs olmak üzere nedenleri var. Şu anda görünen neden Türk-Yunan deniz sınırı. Türkiye ana karasına çok yakın...

20 Eylül 2020 | 271 okunma

Yunanistan ile aramızda gerginlik her zaman var olmuştur. Bunun başta Kıbrıs olmak üzere nedenleri var. Şu anda görünen neden Türk-Yunan deniz sınırı. Türkiye ana karasına çok yakın adaların Yunanistan’da kalması her iki taraf için de ciddi sorun.

Bir Yunan vatandaşı için adalarda yaşamak tabi ki ana karada yaşamaktan daha zor. Adalara yolculuk yapmak, malzeme taşımak, orada ev yapmak ve iş kurmak vesaire. Bütün bu işlemlerin Türkiye’den yapıldığını düşünün çok daha ucuza mal olacaktır.

Adaları elde tutmanın her zaman bedeli vardır. Adaların güvenliğini sağlamak zordur. Yunanistan Lozan gereği bazı adalarda asker de bulunduramıyor. Türkiye’ye yakın adaların Yunanistan’a verilmesinin tek nedeni var. Her iki tarafı da oyalamak. Gergin tutmak.   

Nitekim Türkiye ve Yunanistan yıllardır birbirine karşı silahlandı. Gerçekçi iki komşu olarak güvenlik ve ticaret gibi konularda iş birliği yapıp ekonomilerini geliştireceklerine büyük devletlerden silah alıp ekonomilerini batırdılar. İki ülke de ciddi ekonomik krizler atlattı.

Yunanistan’ın krizleri atlatabilmesi Avrupa Birliği’nin ekonomik desteği ile oldu. Türkiye ise kendi göbeğini kendi kesmek zorunda kaldı. Bu, Türkiye’nin potansiyelinden kaynaklanıyor. Aslında Türkiye ile Yunanistan ekonomik ve askeri büyüklük açısından kıyaslanamaz.

Dış güçler diye bir şey gerçekten varsa başarılı oldukları en iyi şey Türkiye’yi sanal gündemlerle oyalamak. Onlar da askeri büyüklük açısından Türkiye ve Yunanistan’ın ayrı liglerde olduğunu biliyorlar. Amaç Türkiye’yi olabildiği kadar yıpratmak. Süper güç olmasına engel olmak.   

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 449 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 140 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 776 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 531 Okunma