Mustafa Tunç Gazeteoku

Platon’a Göre Zorba

Bu yazımda Platon’un iki bin yıldan uzun bir süre önce zorbalık ile ilgili verdiği bilgileri özetlemeye çalıştım. Belli bir ülkeyi ve lideri düşünmeden okumak daha akıllıca olacaktır. En doğrusu...

13 Haziran 2021 | 104 okunma

Bu yazımda Platon’un iki bin yıldan uzun bir süre önce zorbalık ile ilgili verdiği bilgileri özetlemeye çalıştım. Belli bir ülkeyi ve lideri düşünmeden okumak daha akıllıca olacaktır. En doğrusu bu bilgilerden alabildiğimiz kadar ders alıp kendimize ona göre yön vermektir.

Zorbalık, Monarşi değildir. Monarşinin bozulmuş halidir. Monarşi’deki kral halkın çıkarını
düşünürken zorbalıktaki Tiran kendi çıkarını düşünür. Zorbalık demokrasinin de bozulmuş halidir.

Zorbalar başta halkın en çok değer verdiği ve kul köle oldukları insanlardır.

Zorbanın cenkleştiği kişi mal ve mülk sahipleridir. Çoğunluğun kendisine kul köle olduğunu
görünce yurttaşlarından kimine iftira atıp onu lekeler, kimini mahkemelerde süründürür, kimini sürer veya öldürtür. Bu adamın kaderi ya düşmanları tarafından öldürülmek ya da zorba bir kurt olmaktır.

O, eğer devletten kovulup da düşmanlarını alt edip tekrar başa geçerse o zaman tam bir zorba
olur. Düşmanları onu devirmeye veya halkla arasını açmaya çalışırlar. Hiçbirini başaramazlarsa suikast girişimi planlarlar.

Zorba kendi güvenliğine özel bir önem verir. Çok sayıda kişi onu korumaktan sorumludur.
Hatta yerli halktan insanlar ile arasında güvenlik sorunu olduğu için yabancı koruma da tutabilir. O, astığı astık kestiği kestik biridir.

İlkin kendini iyi gösterir. Dört bir yana selamlar, gülümsemeler dağıtır. Dünyanın en cömert ve
tatlı adamı gibi davranır. Yakınlarına ve halka umut verir. Borçluları avutur. Herkese ve özellikle de kendi adamlarına toprak dağıtır.

Dış düşmanlarından kimi ile anlaşır ve kimini yener. Dış düşmanla...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 448 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 137 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 776 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 530 Okunma