Mustafa Kartoğlu Star Gazetesi

Çankaya’dan Beştepe’ye yeni Türkiye’nin yeni teamülleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki akşam yapılan 30 Ağustos resepsiyonunun çok konuşulan ‘ilk’lerinin işaretini seçildiği günlerde vermişti. Erdoğan, 16 Ağustos 2014’te AK...

01 Eylül 2015 | 126 okunma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki akşam yapılan 30 Ağustos resepsiyonunun çok konuşulan ‘ilk’lerinin işaretini seçildiği günlerde vermişti.

Erdoğan, 16 Ağustos 2014’te AK Parti’ye veda ederken, “Anayasa’da bana verilen tüm yetkileri kullanacağım. ‘Teamüller böyle’ diyorlar. Ne teamülü? İlk kez cumhurbaşkanını halk seçti, yeni bir teamül oldu. Yeni Türkiye’nin yeni teamülleri olacak, yeni teamülleri de biz oluşturacağız” demişti.

Ve yeni Türkiye’nin yeni teamüllerini oluşturmaya ilk 30 Ağustos resepsiyonunda başlamıştı. Resepsiyona 7 bölgeden 7 muhtar yer almıştı.

Sonraki günlerde;

-Erdoğan, anayasal yetkilerini kullanan bir cumhurbaşkanı oldu.

-Devletin zirvesini muhtarlara, STK’lara, vatandaşlara açmayı ‘teamül’ haline getirdi.

-Cumhurbaşkanlığı ile eş anlamlı kullanılan ‘Çankaya’nın yerine ‘Beştepe’yi inşa etti.

-Adını da Köşk veya Saray değil, halka açık kütüphanesi, camii ve çok amaçlı toplantı/opera salonlarıyla ifadesini bulan ‘Külliye’ koydu...

***

Beştepe’deki yeni ‘ilk’ler, ağırlıkla Türkiye’nin ‘kurtuluş’ simgesi olan 30 Ağustos 1922 ruhunu yansıtıyordu.

-Cumhurbaşkanı ve eşinin tüm konuklarla tek tek tokalaştığı karşılama töreni yapılmadı. Çok zaman alan bu törenin yerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan konuklar arasında dolaşarak tek tek sohbet etti, hatıra fotoğrafı çektirdi.

-Canlı müzik çalınmadı. Gerekçesi, “Aziz şehitlerimizin anısına saygı” olarak açıklandı.

-Alkollü içki servisi de yapılmadı.

-Ve ilk kez bir resepsiyon Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Seçilen ayetler, Ali İmran Suresi’nin ‘şehadet’e ilişkin 169, 170 ve 171. ayetleriydi: “Ve Allah’ın yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanmayın. Hayır, onlar canlıdırlar, Rab’lerinin katında rızıklandırılırlar. Allah’ın onlara kendi fazlından verdiği şeyle ferahlarlar. Ve arkalarından henüz kendilerine katılmayan kimselere, ‘onlara bir korku olmayacağını ve mahzun olmayacaklarını’ müjdelemek isterler. Onlar, Allah’tan olan nimeti, fazlı ve Allah’ın müminlerin mükâfatını zayi etmeyeceğini müjdelemek isterler.”

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 250 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 333 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 285 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma