Mustafa Kartoğlu Star Gazetesi

Amerikan PiYaDesi

Suriye’de ne oldu? Suriye halkı, demokrasi, çok partili özgür seçim ve Kürtlere vatandaşlık istedi. Ancak Esad, yönetimini borçlu olduğu Rusya ve İran’ın ‘demokrasi gelirse sen gidersin’ telkinine kulak...

27 Ekim 2015 | 171 okunma

Suriye’de ne oldu?

Suriye halkı, demokrasi, çok partili özgür seçim ve Kürtlere vatandaşlık istedi.

Ancak Esad, yönetimini borçlu olduğu Rusya ve İran’ın ‘demokrasi gelirse sen gidersin’ telkinine kulak verdi; halkını katletmeye başladı.

ABD ve AB’nin başat devletleri Esad’a sert tepkiler gösterdiler. Ancak tepkiler ‘sözde’ kaldı.

“Esad’sız Suriye” dediler, muhalifleri güçlendirme kararı aldılar, ancak ardından ‘vereceğimiz desteğin kime gideceğini bilmiyoruz’ diyerek adım atmadılar.

Suriye ordusundan ayrılan subayların kontrolündeki ‘ılımlı muhalefet’ desteklenmeyince, vahşi yöntemler kullanan ve uluslararası terör örgütlerinden destek alan ‘radikal’ gruplar güçlendi. Bu da ılımlı muhalefet güçlerini daha da zayıflattı.

ABD ve AB inisiyatif alamayınca Rusya ve İran inisiyatif aldı, Esad’a paralı asker ve silah yardımını arttırdı.

Esad da bu destekle halkına karşı ‘kimyasal silah’ kullanmaya başladı.

Batı, ‘lafta’ daha da sertleşti, ‘kimyasal silah kırmızı çizgimiz’ dedi; ancak BM’nin ‘Esad kimyasal silah kullandı’ raporuna rağmen, hiçbir adım atmadı.

Esad’ı ‘halkını katleden lider’ olmaktan kurtaracak ‘daha vahşi’ bir aktör üretildi ve dünya kamuoyunun dikkati ona yöneldi: DAEŞ/IŞİD!

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 250 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 332 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 285 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma