Mustafa Karaalioğlu Karar Gazetesi

Yağma ve liyakat

Akademik özgürlük bilimsel çalışma, üniversitelerin serbest ortamda çalışması gibi değerleri savunurken, bir yandan da meselenin derinlerde olduğunu bilmiyor değiliz. En başta bilime ve düşünceye...

11 Mart 2019 | 3.827 okunma

En başta bilime ve düşünceye hürmet gerekir ki bu bahiste halimizle övünecek durumda değiliz. Bir ülkenin akademik kalitesini etkileyen birçok faktör vardır ve bunların biri eksik olduğunda bile sonuca ulaşmak mümkün olamayabilir. Çünkü, akademi eğitim piramidinin en üst sırasını temsil eder ve oranın da mükemmel olması gerekir.

Mükemmel olmak ne demek?

Akademi cesur olmalı, çağdaş olmalı, yaratıcı olmalı, rekabetçi olmalı, gerçekçi olmalı ve elbette dürüst olmalı…

Bu kriterlere vurulduğunda bizim eğitim sistemimizin birçok derdi ve eksiği olduğu malumdur. Saymakla bitmez yahut saymaya nereden başlasak denilse yeridir. 

***

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın son açıklamasıyla bunlardan en önemlisi su yüzüne çıktı. Bundan sonra para karşılığı yayın yapan ve akademi dünyasında “yağmacı” (predatory) olarak nam salmış dergilerde yayımlanan bilimsel makaleler akademik yükseltmelerde dikkate alınmayacak.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni anayasa bir vizyon ister ama ortada bundan eser yok 25 Nisan 2024 | 200 Okunma Seçmen Erdoğan’a ‘dost mesajı’ mı verdi, dönüşsüz bir yola mı çıktı? 22 Nisan 2024 | 3.348 Okunma Kırılgan dünyanın sorumsuz liderleri 15 Nisan 2024 | 291 Okunma Erdoğan, seçmenin ne demek istediğini tabii ki anladı... 11 Nisan 2024 | 830 Okunma Erdoğan’ın kendisiyle yapacağı toplantıdan ne sonuç çıkacak! 08 Nisan 2024 | 976 Okunma