Mustafa Karaalioğlu Karar Gazetesi

Türkiye arabulucu olabilir mi?

Karar Gazetesi Yazarı Mustafa Karaalioğlu’nun bugünkü (03.03.2022)’’ Türkiye arabulucu olabilir mi?‘’ başlıklı yazısı.

03 Mart 2022 | 417 okunma

Ukrayna işgalinde geçen her gün, işlerin Putin’in planladığı gibi gelişmediğini gösteriyor ama aynı zamanda Rusya rejiminin dünya için tahmin edilenden daha büyük bir tehlike olduğunu da anlatıyor. Haksız ve hukuksuz bir saldırıyı yapmanın beklenmedik sonuçlarıyla yüzleşir yüzleşmez, nükleer savaş tehdidi yapabilecek kadar sorumsuz bir yönetimle karşı karşıyayız. Kendi hatalarıyla kırdığı onurunu kurtarmak adına bütün dünyayı ateşe atabilecek bir tehdit orta yerde duruyor. Eş zamanlı olarak Rusya, elindeki savaş makinasıyla Ukrayna’yı yakıp yıkmaya devam ediyor.

Neyse ki dünya, işgalin arifesinde kaygı verici görüntü veren tutumunu değiştirdi ve gerçek bir reaksiyon göstermeyi başardı. ABD, Avrupa ve NATO ülkelerinin Rusya’ya karşı tutumu hızla şekillendi ve yıkıcı bir ekonomik yaptırım paketi hayata geçirildi. Kendi ticari kayıplarını da göze alarak ellerini tayın altına koydular. Görülmemiş bir izolasyon, dışlama ve köşeye sıkıştırma politikası her sahada uygulanıyor. Ukrayna’nın yanında, savaş hariç ne yapılabilecekse yapılıyor. Hatta, AB ve üye birçok ülke savaş halinde silah yardımı yapmama kuralını bozarak Ukrayna’ya silah gönderiyor.

Rusya işgaline karşı çıkmayan ve bir şekilde yaptırım ya da sert tepki dahi göstermeyen üç blok bulunuyor. İslam dünyası, Arap Ligi ve bizim özelimizde de Türk Devletleri Teşkilatı… Bu grupların üçünden de ses çıkmadı, çıkmıyor. “Dünya”yı ve dünya adına bir girişimde bulunmayı tamamen ABD ve Avrupa’ya devretmenin konforunu yaşıyorlar. Barışta kıyasıya eleştiren ama savaşta sütre gerisine bekleyen garantili bir pozisyon alışmış durumdalar.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Listeden bir madde çıktı, üç tane birden girdi 18 Mayıs 2024 | 952 Okunma İslam dünyasının temel problemini sorgulamaya hazır mıyız? 16 Mayıs 2024 | 763 Okunma Değişim bekleyen iflah olmaz iyimserlik 13 Mayıs 2024 | 586 Okunma Şimdi bana kaybolan yıllarımı verseler 11 Mayıs 2024 | 343 Okunma Bu kez zaman Erdoğan’dan yana değil 06 Mayıs 2024 | 2.718 Okunma