Mustafa Karaalioğlu Karar Gazetesi

16 Nisan parkurunu hatasız tamamlamak

Siyasi partilerin referandum kampanyaları henüz ana renklerini belli etmemiş olsa da hemen hemen nelerle karşılaşacağımız anlaşılıyor. Bütün partiler, 16 Nisan’ın bugüne kadar kurulan sandıkların...

24 Şubat 2017 | 743 okunma

Siyasi partilerin referandum kampanyaları henüz ana renklerini belli etmemiş olsa da hemen hemen nelerle karşılaşacağımız anlaşılıyor. Bütün partiler, 16 Nisan’ın bugüne kadar kurulan sandıkların tamamından önemli olduğunu kesin bir şekilde anlamış durumdalar. Genel seçim ya da yerel seçim kazanmakla kıyaslanmayacak bir öneme sahip olduğunu biliyorlar, buna göre hatasız bir kampanya ve yanlış anlaşılmaya mahal vermeyecek bir söylem arayışını özellikle yansıtıyorlar.

Bu yüzdendir ki partiler yanlış kelam edenleri, hatalı çıkış yapanları önceki seçimlerde örneğine pek rastlamadığımız şekilde hemen bünyelerinden uzaklaştıracak bir titizlik sergiliyor. İktidarın dışında kalan siyasi görüş sahiplerinin kırılmasına izin verilmiyor.

Doğrusu da budur. Çünkü nihayetinde yeni sistemin en temel tartışma konusu koltukta oturmayanların, yani iktidar olamayanların hayat tarzına dair endişeleridir. Sonuçta yetkiler Cumhurbaşkanı’nda olacağına göre o partiden olmayanların kendilerine dönüp hayatlarını, geleceklerini düşünmelerinden daha tabii bir şey olamaz. Bu nedenle, AK Parti’nin ve Cumhurbaşkanı’nın bu kesimlerin artık biraz da gelenekselleşmiş kaygılarını giderici bir tavır takınmaları referandum için de sonrası için de doğru olacaktır. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün partilerin seçmenlerine çağrı yaparak bu istikameti gözeten bir üslup seçmektedir.

***

Önceki gün 16 Nisan hakkında medyaya konuşan Başbakan Binali Yıldırım bu çizginin altını daha kalınca çiziyor. Başbakan, anketler ve seçmen tercihleri konusunda şöyle diyor:

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İslam dünyasının temel problemini sorgulamaya hazır mıyız? 16 Mayıs 2024 | 749 Okunma Değişim bekleyen iflah olmaz iyimserlik 13 Mayıs 2024 | 584 Okunma Şimdi bana kaybolan yıllarımı verseler 11 Mayıs 2024 | 341 Okunma Bu kez zaman Erdoğan’dan yana değil 06 Mayıs 2024 | 2.714 Okunma Yeni anayasa bir vizyon ister ama ortada bundan eser yok 25 Nisan 2024 | 207 Okunma