Mustafa Balbay Cumhuriyet Gazetesi

Yakışmazdı!

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay bu hafta 'Yakışmazdı!' başlıklı yazısını kaleme aldı.

18 Kasım 2023 | 176 okunma

Hrant Dink cinayetinde tetiği çeken Ogün Samast, bu davadan aldığı 22 yıl, hapisteyken işlediği suçlarda aldığı beş yıllık cezaların ardından “iyi halden” tahliye edildi. 

Şaşırma duygumuzu büyük ölçüde yitirdiğimiz için haberi aldığımızda ilk, “Bu da oldu” dedik.

Bazen bir olay o ülkedeki genel durumu en iyi özetleyen gösterge olabilir. Gazeteci Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesinin ardından yaşanan soruşturma ve yargılama süreci Türkiye’de hukukun geldiği noktanın en net fotoğrafıdır.

Dink davası 16 yılda defalarca yön ve içerik değiştirdi. Göz göre göre işlenen cinayette sorumlu olan kamu görevlilerini davadan ayrı tutma boyutundan tetiği çekeni neredeyse kahraman ilan etmeye kadar, sürece bir bütün olarak bakıldığında ortaya şu çıkıyor:

Ogün Samast’ı içeride tutmak bugünkü yargı sürecine yakışmazdı!

***

Neden yakışmazdı?

Anayasa Mahkemesi’ni kapatalım mı budayalım diye son derece demokratik bir tartışmanın yapıldığı, herkesin özgürce Anayasa Mahkemesi tarif ettiği bir ülkede Ogün Samast içeride tutulur mu?

Yakışmazdı!

Hatay Milletvekili Can Atalay’ın hapiste tutulması için iktidarın tüm katlarının seferber olduğu, Atalay’ın özgürlüğünü isteyenin terörist ilan edildiği bir ortamda, mahkemede “Hrant Dink’i öldürdüğüm için pişman değilim” diyen Ogün Samast içeride tutulur mu?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Üç Cumhuriyet gecesi! 14 Mayıs 2024 | 90 Okunma Şahsıma mektuplar (18) Ülkeyi nereye soksam? 11 Mayıs 2024 | 98 Okunma 31 Mart başlangıcı! 09 Mayıs 2024 | 166 Okunma Eğitim: Dünyada icat, bizde ricat! 08 Mayıs 2024 | 240 Okunma 100. yılı yaşamak! 07 Mayıs 2024 | 73 Okunma