Mustafa Balbay Cumhuriyet Gazetesi

Evren’den Erdoğan’a!

Kenan Evren’in 12 Eylül darbesinin ardından, bu güçle yaptığı anayasa ile birlikte cumhurbaşkanı olması siyasi tarihimizin çarpıcı dönemeçlerinden biridir. Seçmenler, anayasaya “evet” derken...

10 Mayıs 2015 | 132 okunma

Kenan Evren’in 12 Eylül darbesinin ardından, bu güçle yaptığı anayasa ile birlikte cumhurbaşkanı olması siyasi tarihimizin çarpıcı dönemeçlerinden biridir. Seçmenler, anayasaya “evet” derken, Kenan Evren’in cumhurbaşkanlığına da “evet” demiş oluyordu. Oyların kullanıldığı zarflar da şeffaftı ve kimin Evren’e ve anayasaya “evet”, kimin “hayır” dediği belli oluyordu.
Bu koşullarda yapılan anayasa ve Evren referandumuna yüzde 91 “evet” çıkmıştı. Yüzde 9 oy, bütün baskılara karşın hayır yönündeydi. Evren’in Cumhurbaşkanlığı döneminde yurt gezileri, gittiği kenti altüst eden bir katılımla gerçekleşiyordu. Bütün öğrenciler ellerinde bayraklarla Evren’in geçeceği güzergâhta saatler öncesinden hazır tutuluyordu. Devlet dairelerinde kırmızı alarm veriliyordu. Evren’in gelişinden gidişine dek üst bürokrasi adeta duruyordu.
Herkesin hazır edildiği bu gezilerin programı da garip bir şekilde gizli tutuluyordu. Ola ki sızarsa, suçlular anında yakalanıp meslekten atılıyordu.

***

12. Cumhurbaşkanı Erdoğan da tıpkı 7. Cumhurbaşkanı Evren gibi gittiği kentlerin bütün düzenini bozuyor. Erdoğan dün, İzmir’deydi. Gezi öncesinde aldığımız haberler, bize yansıyan yakınmalar, aklımıza Evren dönemini getirdi.
Cuma sabahı arayan bir şoför, şöyle diyordu:
“Dün, kullandığım servis aracının sahibi aradı. ‘Cumartesi de çalışacaksın. İlçemizden insanları, bedava, Erdoğan’ın Atatürk Stadı’ndaki açılış davetine götüreceksin. Minibüs tam dolmazsa, ne yap et doldurmaya bak. Yarım götürürsen başımız derde girer’ dedi.”

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
100. yılı yaşamak! 07 Mayıs 2024 | 67 Okunma Şahsıma mektuplar (17) Macunlama! 04 Mayıs 2024 | 139 Okunma Güven end-eksi! 02 Mayıs 2024 | 190 Okunma Emek en cüce değerdir! 01 Mayıs 2024 | 87 Okunma İYİ Parti’ye bir Dervişoğlu! 30 Nisan 2024 | 477 Okunma