Murat Yetkin Hürriyet Gazetesi

Kürtler üzerine yeni senaryolar

Öyle anlaşılıyor ki, içeride referandum sürecinde, dışarıda Suriye ve Ortadoğu’nun yeniden şekillenmesinde Kürt etkeni önemli bir yer taşıyacak. İçeriden mi başlayalım, dışarıdan...

01 Şubat 2017 | 15.829 okunma

Öyle anlaşılıyor ki, içeride referandum sürecinde, dışarıda Suriye ve Ortadoğu’nun yeniden şekillenmesinde Kürt etkeni önemli bir yer taşıyacak.
İçeriden mi başlayalım, dışarıdan mı?
Peki, içeriden.
Kâğıt üzerindeki duruma bakacak olursanız, AK parti ile MHP’nin 1 Kasım’da aldıkları oyların toplamı 62’yi buluyor.
Ama yine de ne Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın içi rahat, ne AK Parti’nin, ne de MHP’nin.
En tozpembe anketlerde bile beşte bir oranında kararsız görünüyor.
Evet diyecek olmanın bu kadar çekici olduğu, herkesin ekranlardan, köşelerden birbirine “evet” çağrısı yaptığı şu günlerde bu yüksek kararsız oranının ne anlama geldiğini, Türkiye’de siyaseti en iyi okuyan insanlardan olan Erdoğan elbette görüyordur.
Endişenin iki nedeni var.
Birincisi MHP tabanının bölünmüş olması, bir kısmının daha yakın zamana dek cumhurbaşkanı olması aleyhine çalıştıkları Erdoğan’ın şimdi bütün yürütme yetkilerini elinde toplamasına karşı çıkması.
İkincisi de AK Parti içindeki Kürt seçmenin MHP ile Türk-İslam sentezi işbirliğinden duyduğu rahatsızlık.
Burada bir açmaz devreye giriyor ve siyasi kuliste konuşulan iki senaryo birbiriyle çelişmeye başlıyor.
Mesela HDP milletvekillerinin birbiri ardında gözaltına alınması ve tutuklanması belki MHP tabanında bir “PKK ile daha iyi mücadele etkisi oluşturuyor olabilir.
Bu referandumda “Evet” yönünde bir etki oluşturabilir.

Öte yandan artık günde birkaç kere olmaya başlayan gözaltı ve tutuklamaların Kürt seçmen tabanında nasıl karşılandığını da o tabanda siyaset yapan AK Partili vekiller biliyor.
Yeni diyalog kapıları açılacaksa ilk akla gelecek isim olan Ahmet Türk’e şu yaşında reva görülen muameleye, AK Partili Galip Ensarioğlu’nun yukarıdan gelecek her tepkiyi göze alarak karşı çıkması kolay mı olmuştur sanıyorsunuz?
Üstelik sınırın Suriye yakasında Kürt grupların etkisi uluslararası oyun kurucular nezdinde ele alınmaya başlamışken.
Ne ilgisi var demeyin, zaten dışarıya çıkıyoruz bu noktada.
ABD’nin 2003’te Irak’ı işgalinin en çarpıcı yan ürünlerinden birisi kuzeyde bir Kürdistan Bölgesel Yönetimi kurulmasıydı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin işgale katılmayı reddetmesi ve Irak Kürtlerinin de ABD ile tam işbirliği yapması sonucu Irak’ta nüfus bakımından Şii Araplar ve Sünni Araplardan sonra üçüncü gelen Kürtler hem federasyonu, hem cumhurbaşkanlığını almıştı.
Celal Talabani cumhurbaşkanı, Mesud Barzani de Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanı olmuştu.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 402 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma